Om kleine en middelgrote ondernemingen door de coronacrisis heen te helpen, stelt de overheid 750 miljoen euro extra beschikbaar voor overbruggingskredieten. De zogeheten Kleine Kredieten Corona (KKC)-garantieregeling is bestemd voor bedrijven met een omzet vanaf 50.000 euro en een financieringsbehoefte tussen de 10.000 en 50.000 euro.
De regeling is een aanvulling op bestaande maatregelen om de economische gevolgen van de coronacrisis te beperken. Bedrijven kunnen een lening van minimaal 10.000 euro en maximaal 50.000 euro aanvragen. De rente is maximaal vier procent en de looptijd maximaal vijf jaar. De ondernemers wordt een eenmalige premie van twee procent als vergoeding gevraagd. Dat melden minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) vandaag.
Liquiditeitsbehoefte
De KKC richt zich op kleine ondernemers: micro-, midden- en kleinbedrijf. Het gaat om enkele tienduizenden bedrijven in Nederland. Om in aanmerking te komen, moeten de bedrijven sinds 1 januari 2019 zijn ingeschreven bij de KVK en een omzet van minimaal 50.000 euro hebben. Ook moeten ze voldoende winstgevend zijn geweest in de periode voor de corona-uitbraak.
Volgens de bewindspersonen heeft juist dit type bedrijven extra liquiditeit nodig, maar kunnen zij hiervoor niet terecht bij een financier. Het aanvullende overbruggingskrediet komt mede tot stand op initiatief van de banken. In elk geval ABN Amro, ING, Rabobank, Triodos en Volksbank gaan leningen via de regeling aanbieden. Ook andere geaccrediteerde financiers mogen dit doen.
Risicobeoordeling
De overheid staat garant voor 95 procent van de KKC-leningen. Dit betreft dus een bedrag van 713 miljoen euro. Door de garantstelling is het risico voor de banken beperkt. Doordat het bankenrisico toch vijf procent is, verwacht de overheid alsnog een zorgvuldige risicobeoordeling door de kredietverstrekkers.
KKC is een van de kredietregelingen waarmee de overheid ondernemers door de coronacrisis heen helpt. Andere zijn bijvoorbeeld de verruimde Borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB) en de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO). Deze verlopen via reguliere kredietverstrekkers, zoals banken. De Regeling tegemoetkoming loonkosten (NOW) loopt via het UWV en voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is de gemeente het aanspreekpunt.