De Finse beveiliger Nixu Corporation schat dat de Covid-19-pandemie zal leiden tot vertraging van de economische groei en dat de impact in 2021 zal aanhouden. Daardoor zullen groeimogelijkheden op korte termijn beperkt zijn. Nixu stelt daarom een bezuinigingsprogramma op.
Hoewel de digitalisering sterk zal vorderen en de behoefte aan cybersecurity pas na de pandemie zal toenemen, schat Nixu dat groeien de komende tijd moeilijk zal zijn. Het bedrijf zal daarom bezuinigen op investeringen die gericht zijn op een zeer sterke groei. Nixu streeft er nu naar om te groeien in overeenstemming met het tempo van de markt.
Om zich aan te passen, is een herstructurering en een kostenreductieprogramma nodig. Vanaf juli richt het programma zich op een permanente kostenreductie van 200.000 euro op maandbasis en een eenmalige kostenbesparing van ongeveer een miljoen per jaar exclusief de herstructureringskosten gedurende het hele jaar 2020.
In augustus 2019 kondigde het bedrijf zijn groeiambitie voor de periode 2020-2024 aan, met sterke groei in Noord-Europa en uitbreiding van zijn diensten rond managed cybersecurity. Die plannen zijn niet veranderd. Op korte termijn zal Nixu echter de groeiambitie loslaten. In plaats daarvan zal het de winstgevendheid en efficiëntie van zijn activiteiten proberen veilig te stellen. Zo kan het groeiplan uitgevoerd worden, zodra de marktsituatie normaliseert. Zoals eerder aangekondigd, geeft Nixu vooralsnog geen financiële richtlijnen voor 2020.
Het besparingsprogramma heeft ook gevolgen voor het personeelsbestand van Nixu, zo laat ceo Petri Kairinen uitschijnen. ‘Gedurende het hele voorjaar is ons werk om ervoor te zorgen dat de digitale activiteiten van onze klanten op een normale manier worden voortgezet’, zegt hij.
‘Tegelijkertijd moeten we er rekening mee houden dat langdurige lockdown-maatregelen zo’n grote impact zullen hebben op de wereldeconomie dat de gevolgen nog grotendeels ongezien zijn. Daarom is het redelijk om onze focus te verleggen van het streven naar sterke groei naar het veiligstellen van onze operationele efficiëntie. Dit is met name van belang omdat we zo kunnen investeren als de markt weer normaal wordt. Onze huidige organisatie is gebouwd om sterke groei te ondersteunen en daarom zijn we helaas genoodzaakt om beslissingen te nemen die ook gevolgen hebben voor onze medewerkers om ons aan te passen aan de nieuwe marktsituatie.’