Het ministerie van Onderwijs maakt 3,8 miljoen euro extra beschikbaar voor laptops en tablets voor leerlingen die thuis lessen volgen. Het geld komt bovenop de 2,5 miljoen euro die sinds eind maart beschikbaar is voor dit doel. Volgens minister Slob kregen met dit eerdere budget bijna zevenduizend leerlingen een laptop of tablet.
De aanschaf van apparaten wordt gecoördineerd door Sivon, de ict-coöperatie van schoolbesturen. Deze organisatie werkt daarbij samen met ketenpartijen, zoals Kennisnet en NLdigital. De devices zijn bestemd voor leerlingen in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs voor wie daar binnen het gezin en vanuit school geen geld is.
Sivon ontving de afgelopen weken meer aanvragen dan er aan laptops en tablets was ingekocht. Kort na toekenning van de eerste tranche van 2,5 miljoen euro, eind maart, meldde de coöperatie dat 145 schoolbesturen een aanvraag hadden ingediend voor in totaal 12.500 apparaten. Hoewel deze via een verdeelsleutel werden verdeeld, vielen sommige scholen buiten de boot. De devices werden geleverd door Cloudwise en The Rent Company.
Scholen en gemeenten eerst
Minister Slob verwacht dat alle ingediende aanvragen kunnen worden ingewilligd, nu er 3,8 miljoen euro extra geld beschikbaar is. Uitgangspunt is dat eerst scholen en gemeenten bekijken hoe ze ondersteuning kunnen bieden en dat Sivon bijspringt waar nodig. Schoolbesturen moeten rekening houden met een eigen bijdrage van 25 procent.
Er zijn andere initiatieven om armlastige gezinnen te helpen aan een laptop of tablet. Eerder schonk de Rotterdamse stichting De Verre Bergen samen met Coolblue drieduizend nieuwe Chromebooks aan het onderwijs. ABN Amro stelde tweeduizend laptops beschikbaar. Gemeente Amsterdam gaf 3.250 laptops in bruikleen aan thuiszittende leerlingen. Verzekeraar Achmea schonk duizend refurbished laptops, die door SiSo IT Services waren opgeknapt en door KPN werden voorzien van een wifi-verbinding.
@Frank
ik heb net 2 PC’s met ms office 2019 op win10 voor klanten in orde gemaakt.
In vergelijk met Libreoffice en thunderbird is die ms software omslachtig.
Een andere klant begon met one-note en haakte na 2 maanden toch af, is op een webapp (foss)
over gestapt.
Ik raad scholieren liever open software aan. Nooit problemen met licenties en geen ms-spionage.
Het is maar waar je je prioriteiten legt.
@Jan:
Jij negeert structureel één gegeven: scholen gebruiken MS Office 365. Punt. Of dat goed is of niet, daar gaat het niet om. Leerlingen die op afstand les willen krijgen, moeten daaraan conformeren.
Leerlingen met minder welgestelde ouders, die geen beschikking hebben over bv een laptop, moeten er één ter beschikking krijgen. Daar gaat dit artikel over. Linux en Raspberry’s doen er niet toe, macOS is te duur (het OS niet, wel de hardware waar het op draait), een goedkope Windows laptop is hier het meest voor de hand liggend.
Ga nu lobbyen voor open standaarden in Den Haag, ik vind het best. Maar voor nu, tijdens de corona-crisis, is het Windows met de bijbehorende Office. Jammer maar het is niet anders.
Mijn advies was gebaseerd op dit gegeven.
@Frank
kijk eens naar Moodle, de beste onderwijssoftware die ik ken, webgebaseerd en foss.
Ter info
In Baden-Württemberg gibt es derzeit einen Konflikt zwischen dem Datenschutzbeauftragten und dem Bildungsministerium darüber, ob Microsofts Office 365 an Schulen eingesetzt werden darf.
In dat geval gaat het er om dat 365 niet avg-konform is.
@Jan
Moodle lijkt me inderdaad best goed.
Duitsland heeft meer met open software dan Nederland.
Maar we (in ieder geval ik) wonen niet in Duitsland, we wonen in Nederland. Het Nederlandse onderwijs gebruikt MS Office 365, geen Moodle.
Een scholier aan een Nederlandse onderwijsinstelling is het beste af met een computer waar MS Office op draait.
Start een lobby, Jan!