Het ministerie van Onderwijs maakt 3,8 miljoen euro extra beschikbaar voor laptops en tablets voor leerlingen die thuis lessen volgen. Het geld komt bovenop de 2,5 miljoen euro die sinds eind maart beschikbaar is voor dit doel. Volgens minister Slob kregen met dit eerdere budget bijna zevenduizend leerlingen een laptop of tablet.
De aanschaf van apparaten wordt gecoördineerd door Sivon, de ict-coöperatie van schoolbesturen. Deze organisatie werkt daarbij samen met ketenpartijen, zoals Kennisnet en NLdigital. De devices zijn bestemd voor leerlingen in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs voor wie daar binnen het gezin en vanuit school geen geld is.
Sivon ontving de afgelopen weken meer aanvragen dan er aan laptops en tablets was ingekocht. Kort na toekenning van de eerste tranche van 2,5 miljoen euro, eind maart, meldde de coöperatie dat 145 schoolbesturen een aanvraag hadden ingediend voor in totaal 12.500 apparaten. Hoewel deze via een verdeelsleutel werden verdeeld, vielen sommige scholen buiten de boot. De devices werden geleverd door Cloudwise en The Rent Company.
Scholen en gemeenten eerst
Minister Slob verwacht dat alle ingediende aanvragen kunnen worden ingewilligd, nu er 3,8 miljoen euro extra geld beschikbaar is. Uitgangspunt is dat eerst scholen en gemeenten bekijken hoe ze ondersteuning kunnen bieden en dat Sivon bijspringt waar nodig. Schoolbesturen moeten rekening houden met een eigen bijdrage van 25 procent.
Er zijn andere initiatieven om armlastige gezinnen te helpen aan een laptop of tablet. Eerder schonk de Rotterdamse stichting De Verre Bergen samen met Coolblue drieduizend nieuwe Chromebooks aan het onderwijs. ABN Amro stelde tweeduizend laptops beschikbaar. Gemeente Amsterdam gaf 3.250 laptops in bruikleen aan thuiszittende leerlingen. Verzekeraar Achmea schonk duizend refurbished laptops, die door SiSo IT Services waren opgeknapt en door KPN werden voorzien van een wifi-verbinding.
@Frank
“het (enige) alternatief is: de Google cloud oplossingen”
dat is wel heel kort door de bocht, nog nooit gehoord van Libreoffice en collabora neem ik aan.
Met “digibeten” waren de ouders bedoeld, lees de bijdrage van Pavake nog eens.
@Pavake
ik wist niet dat het nederlandse schoolsysteem al door ms gekocht was, verbaast me niet maar is jammer.
PaVaKe,
Zouden digibeten en armlastige ouders wel kunnen helpen bij lessen, zouden ze zelf het opleidingsniveau hebben dat hun kinderen doen?
De kinderen zijn de eindgebruikers en vaak zijn ze al redelijk ‘digital native’ omdat ze op school een deel van de tijd achter een computer zitten. En zoals Jan zegt zijn de cloud based oplossingen OS agnostic waardoor er weinig verschillen zitten tussen een HTML5 browser op Linux, Windows of iOS. Voor afstandsonderwijs zijn m.i. cloudoplossingen ideaal, dit geldt ook voor digitale leerpleinen. En voor de lange termijn interessant want het ministerie prognotiseert een snel oplopend tekort aan leraren, 1.200 FTE’s in 2027.
Gered door de bel zullen we maar zeggen want in sommige regio’s was er stelselmatige lesuitval door een tekort aan leraren met leerachterstanden tot gevolg. Want hoewel nieuwe urennorm voor het voortgezet onderwijs ruimte bood voor afstandsonderwijs of digitale leerpleinen werd hier nog weinig gebruik van gemaakt.
@Jan
Jouw aanname klopt voor de helft. Ik ken LibreOffice en zijn voorgangers, OpenOffice en StarOffice. Met die laatste heb ik heel veel gewerkt op een Sun Solaris desktop.
Ik had nog nooit van Collabora gehoord. Ik snap hoe DuckDuckGo werkt, en ik heb dit gevonden:
https://www.collaboraoffice.com/solutions/collabora-office/
Ik heb geen idee of dit de juiste Collabora is, maar het ziet er niet uit alsof het out-of-the-box gaat werken. Microsoft bashen is makkelijk, open source is jouw stokpaardje, maar voor digibeten geen optie. Ik hoor het graag van jou als er een serieus MS alternatief is.
Overigens ben ik geen kritiekloze MS fan, in hun line up zitten wat rariteiten (Skype for Business & Teams, Sharepoint & OneNote, en ja, ik weet dat het deels andere producten zijn), en de Azure cloud is work in progress, en als één MS Office applicatie op je Windows pc hangt, dan hangen ze allemaal, maar MS heeft ook voordelen. MS Office 365 werkt zowel met lokaal geïnstalleerde software als in de browser, de MS Office applicaties zijn zeer volwassen, Visual Studio is een zeer goede IDE, Azure wordt met de week krachtiger, …
Met een iPad of Windows pc heeft een leerling geen ouders nodig, die installeren zelf de benodigde software als het niet in de browser werkt. Er komt dus geen digibeet aan de school-laptop!
Zullen we doorgaan op ms windows vs linux+wine of over laptop vs desktop+keyboard+monitor of over rijk vs armlastig of ict inzicht vs toepassing, onprem vs cloud, closed vs open?
Krijgen de onderwijzers en ouders straks vragen als “ik heb net mijn linux os upgraded en nu klaagt wine over missing shared libs en library paden. Toen heb ik wine opnieuw gebuild met static libs om zeker te zijn en krijg ik segmentation fault als ik de executable run.
Hoe moet ik nu aapnootmies.exe starten?
Ik weet niet hoe het vandaag de dag is, maar in het verleden was de compatibiliteit en uitwisselbaarheid tussen de open source omgevingen en ms office een struikelblok. Toen mijn kinderen een aantal jaar geleden voor het eerst een spreekbeurt moesten geven op school, had ik mijn oude laptop met daarop linux en openOffice aan hun gegeven zodat ze een presentatie konden maken.
Op school konden ze niet met het formaat over weg, ook niet met het open standaard formaat … de leraren kenden alleen maar het truckje met Microsoft
En ja, kinderen zijn redelijk digitaal native, maar om je een idee te geven van een probleem waar één van mijn kinderen onlangs tegen aan liep: het printen lukte niet, terwijl ik dit allemaal een paar weken daarvoor geïnstalleerd had. Wat bleek, omdat we wat problemen hadden met wifi, was ze overgeschakeld op het gasten netwerk, terwijl de printer op het gewone netwerk zat.
Daar was toch echt papa voor nodig om het mee op te lossen
Om nog maar te zwijgen van dingen die niet meer werken omdat er te lang geen updates geïnstalleerd zijn ….
@Pavake
Libreoffice heeft inmiddels versie 6.4 dat weinig problemen heeft met de compatibiliteit met MS.
Libreoffice is er ook in een online versie, als dockerimage of als collabora-office en ook als OnlyOffice.
Er zijn kant en klare nextcloud-installaties incl. libreoffice online waar veel meer mee kan, het is de wil om onafhankelijke software te gebruiken die blijkbaar ontbreekt in het nederlandse schoolwezen. Daar is Oostenrijk ook niet beter. De Duitsers zijn meer geneigd om onafhankelijk te blijven.
@Dino, jij krijgt geen wine meer.
Een Raspberry Pi is goed te gebruiken met cloud-based oplossingen zoals Office365, Google Docs of LibreOffice en zelfs videobellen is ermee mogelijk. En ook argumenten als te complex zijn niet meer geldig want je kunt een volledige installatie eenvoudig distribueren, een SD-kaartje kan via de brievenbus verstuurd worden waarna een detail configuratie middels de mogelijkheden van internet gaat.
Helaas blijft een co-creatie via open source als vloeken in de kerk, een versnippering in de subsidieregelingen zorgt namelijk voor een slechte regie met de gebruikelijke politieke oplossingen van extra geld. En ik stelde in mijn reactie van 12:57 (lunchpauze) daarom dat er al een wettelijk kader ligt voor afstandsonderwijs binnen het voortgezet onderwijs maar dat nog erg weinig partijen in dat gat gesprongen zijn.
@rest:
Of je de benodigde trucs met Linux / RPi kunt doen is niet de vraag, de mate van compatibiliteit met MS en hoe makkelijk (kleine) oneffenheden kunnen worden opgelost door kinderen, eventueel ondersteund door klasgenoten of leraar, zijn de zaken die het verschil maken.
“O, zie jij dat in Excel? Ik niet in Calc!”
“Ja, ik had daar even een macro voor gemaakt.”
“Als ik dat Word document met Writer print, dan krijg ik om de pagina een pagina waar maar één regel tekst op staat.”
Enzovoort…
Allemaal geen onoplosbare problemen, maar allemaal zaken die afleiden van het primaire doel: het volgen van onderwijs.
Zo te zien Frank werk je niet met LibreOffice.
Maak dit nu geen “welles-nietes”, Jan, ik had een betere bijdrage van jou verwacht.
Toen OpenOffice LibreOffice werd (dus toen OpenOffice van Oracle werd en de belangrijkste ontwikkelaars LibreOffice begonnen) heb ik LibreOffice nog wel geïnstalleerd op mijn computer, maar heb ik er vrijwel niks meer mee gedaan. Ik werk inderdaad niet meer met LibreOffice.
Elke versie gaat de MS Office compatibiliteit omhoog. Het kunnen inlezen was nooit een probleem, maar exact dezelfde werking / layout wel. De compatibiliteit was in “mijn tijd” misschien 97%, en zal nu ongetwijfeld 98% of misschien wel 99% zijn, maar het is geen 100%. Het is namelijk niet hetzelfde.
Is LibreOffice werkbaar met MS Office bestanden? Zeker!
Zal ik een scholier, die gratis over MS Office 365 web versie en voor een paar euro over MS Office 2019 op pc of Mac kan beschikken, LibreOffice aanraden? Nooit!