Volgende maand begint de multibandveiling van de 700 MHz, 1400 MHz en de 2100 MHz-frequentiebanden. De 2100 MHz band is twintig jaar geleden ook geveild (de grote 3G-veiling die ongeveer 2,8 miljard euro opleverde) en de licenties lopen nu af. De operators mogen nu opnieuw betalen voor iets wat ze de komende jaren ook willen blijven gebruiken.
De 1400 MHz-band is een extra band voor downlinkcapaciteit. Deze band wordt op dit moment maar door weinig toestellen ondersteund. Naar verluidt hebben maar twee van de drie Nederlandse operators interesse in deze band.
De 700 MHz-band is juist voor 5G een belangrijke band, omdat het hiermee mogelijk wordt snel landelijke 5G dekking te realiseren. Deze band zorgt niet voor hoge snelheden, maar maakt het wel mogelijk dat er ‘5G’ in het scherm van een nieuw smartphone komt te staan. Zoals het nu lijkt, zullen er veel nieuwe smartphones verkocht zullen, juist nu de klad in de smartphoneverkopen is ontstaan. 5G als redding van de smartphone-industrie.
De veiling moet naar verluidt minimaal negenhonderd miljoen euro opbrengen. Op de 700 MHz-band is 30 MHz beschikbaar, zodat elke operator in principe 10 MHz kan bemachtigen. Het is ook mogelijk om 15 MHz of 20 MHz te gebruiken als operator. T-Mobile en KPN azen op deze band. Zij zijn volop bezig om hun opstelpunten te moderniseren met nieuwe Huawei-antennes en zendapparatuur, waarbij ook 700 MHz wordt toegevoegd. T-Mobile en KPN verwachten ook dit jaar 5G te lanceren op 700 MHz. Met deze frequentie is ongeveer een kwart snelheidswinst te behalen ten opzichte van 4G-toestellen nu.
Vodafone/Ziggo
Vodafone/Ziggo heeft het afgelopen jaar niet veel verteld over hun 5G-plannen. Daarnaast waren zij niet publiekelijk bezig met grote netwerkveranderingen. Door hun slimme integratie van 4G en 5G met Ericsson DSS hebben zij nu als eerste 5G gelanceerd op de 1800 MHz-band. Vodafone/Ziggo heeft ook al eerder aangegeven dat de businesscase voor 5G lastig te maken is, onder andere omdat de 5G-frequenties heel trapsgewijs maar beschikbaar komen (700 MHz in 2020, 3500 MHz in 2022, 26 GHz misschien in 2026). Nu veel geld betalen voor een licentie waarmee weinig capaciteit wordt toegevoegd, lijkt niet zo opportuun. Vooral omdat er substantiële investeringen noodzakelijk zijn om van deze frequentie gebruik te maken.
Vodafone/Ziggo gaat heel relaxed de komende veiling in. Als ik hen zou zijn, dan zou ik proberen de prijs op te drijven, zodat zij competitief voordeel hebben. Een beetje zoals T-Mobile indertijd met de 800 MHz-veiling heeft gedaan, die gewonnen werd door KPN en Vodafone. T-Mobile kreeg toen geen kavel, maar zij hebben wel de prijs opgedreven. Uiteindelijk zijn ze hun bestaande 900 MHz gaan gebruiken voor 4G.
Ik hoop dat de lancering van 5G op de bestaande band een bommetje legt onder de veiling (net zoals het samengaan van Tele2 met T-Mobile dit al deed). De opbrengsten van frequentieveilingen zie ik als vooruitgeschoven belastingen, die uiteindelijk door gebruikers moeten worden betaald. Ik zie het ook als straf voor de innovatie van mobiele operators. Investeringen in ict zorgen juist voor versterking van de economie, investeringen die nu door de behoefte van de schatkist worden tegengewerkt.