De coronacrisis heeft impact op iedereen. Een gemiddelde dag van de afgelopen maand ziet er anders uit dan we gewend waren. De scholen en horeca zijn dicht, we werken zo veel mogelijk thuis en houden in het openbaar minimaal anderhalve meter afstand. En uiteraard laat het virus ook het bedrijfsleven niet onberoerd. Ervaart u bij uw werkgever al negatieve effecten?
De cijfers liegen er niet om. Ligt bijna een kwart van het Nederlandse bedrijfsleven stil, in de ict-sector is dat bij ruim tien procent het geval. De klap is het hardst voor zzp’ers: ruim een kwart heeft geen werk meer.
In België acht slechts 13 procent van de bedrijfsleiders het waarschijnlijk dat werknemers moeten vertrekken. Ook blijft daar zes op de tien organisaties nog steeds nieuw personeel aanwerven. Overigens is dat bij ongeveer een vijfde van de organisaties wel iets lager dan voorzien.
Uit de kwartaalcijfers van diverse grote ict-bedrijven blijkt dat het Covid-19-virus in het eerste kwartaal nog weinig tot minimale impact heeft op de behaalde omzet. De midden- en kleinbedrijven worden echter wel flink getroffen: in België ziet twee derde een omzetdaling.
De meeste organisaties zetten zich daarom schrap voor het volledige boekjaar van 2020. Ze hebben bijvoorbeeld maatregelen getroffen om de financiële impact zoveel mogelijk te minimaliseren. Denk aan het stopzetten van niet-noodzakelijke uitgaven, een uitstel van investeringen of ontslag van tijdelijke contracten.
Hoe gaat het met u? Scheert de coronacrisis ook langs uw werkgever en werkzaamheden, en vreest u voor uw baan?
Nee, niet angstig, met mijn werkgever gaat het naar alle omstandigheden goed en het ziet er niet naar uit dat we werknemers op straat gaan zetten. Het zal echter nog wel enige tijd duren voordat we enig inzicht hebben in de lange termijneffecten van de pandemie, en iedereen zal op een of andere manier gevolgen ondervinden: Minder salarisgroei, lagere bonussen, aandelenprijzen naar beneden, minder pensioenopbouw, meer belasting betalen, noem maar op.