Virtual machines kunnen net als software-containers op het orkestratieplatform Kubernetes worden beheerd. Beide werelden gaan naar elkaar toevloeien. Dat zei Paul Cormier, de nieuwe topman van Red Hat, tijdens de opening van de virtuele Red Hat Summit gisteren.
Volgens Cormier gaat Kubernetes een brug slaan naar virtual machines. Red Hat’s containerplatform OpenShift dat is gebaseerd op Kubernetes, wordt hiervoor open gesteld. Het wordt mogelijk virtual machines te importeren en op OpenShift te draaien alsof ze daar helemaal thuishoren.
De voordelen van de (hybride) cloud kunnen zo beter worden benut. Kubernetes versnelt de transitie naar de cloud. Dit orkestratieplatform geldt als de basis van de moderne cloud-native infrastructuur. Steeds meer organisaties gaan met containers werken. En het werkt efficiënter als virtual machines zich daarbij ‘aansluiten’. Volgens Matt Hicks die verantwoordelijk is voor producten en technologie, scheelt dat veel kosten. Zo valt te besparen op de hoge licentiekosten van virtualisatie. Ook is geen extra infrastructuur meer nodig, zegt Hicks. Hij ziet use cases bij grote ondernemingen en telecombedrijven die overgaan op 5G.
KubeVirt
Virtualisatie wordt als nieuwe functie beschikbaar binnen OpenShift. De technologie komt voort uit het open source project KubeVirt. Bedrijven kunnen hiermee applicaties ontwikkelen, uitrollen en beheren die uit virtuele machines bestaan naast containers.
Volgens Red Hat proberen sommige leveranciers legacy-technologie te beschermen en propriëtaire virtualisatie te behouden. Red Hat claimt het tegenovergestelde te doen. Hicks: ‘We brengen traditionele applicatiestacks naar de voorgrond in een open innovatielaag.’ Volgens hem kunnen klanten daardoor transformeren op de manier zoals ze dat willen. Ze worden daarbij niet beperkt door propriëtaire lock-in.
Red Hat kondigt verder een nieuwe versie (4.4) aan van OpenShift. Vooral de monitoring zou zijn verbeterd. Daarnaast is het clustermanagement bij dit containerplatform verbeterd.
VMware-bashing
Opvallend was dat tijdens een vraag- en antwoordsessie hard uitgevallen werd tegen concurrent VMware. Vice president Ashesh Badani zei dat Red Hat op gebied van Kubernetes in vijf jaar een klantenbestand van 1.700 bedrijven heeft opgebouwd, terwijl VMware nog moet beginnen. Ook zou er een groot verschil zijn in de integratie van hun netwerken met de hypercloud.
Volgens Badani loopt VMware op dit gebied ver achter. Ook zijn de applicaties van Red Hat naar zijn mening beter geïntegreerd. VMware richt zich vooral op rebranding, zei hij. Badani: ‘Een ander verschil is dat Red Hat al 20 jaar samenwerkt met de open source community, terwijl VMware nog steeds uitpuzzelt hoe dat moet.’