Vodafone zet vandaag in ruim de helft van Nederland de eerste stap naar 5G. De mobiele operator maakt daarbij gebruik van de huidige frequenties en het bestaande antennepark. Bij gebruik van een 5G-toestel neemt de datasnelheid met tien procent toe.
Vodafone gaat in delen van Nederland 5G-technologie toepassen in bestaande 4G-frequentiebanden. Dit betekent dat het bestaande spectrum met inzet van Ericsson-techniek slim wordt verdeeld tussen 4G en 5G. Beide protocollen blijven naast elkaar bestaan. Omdat bestaande 4G-frequenties worden gebruikt, zijn bovendien niet meteen nieuwe masten nodig. Dit maakt ‘spectrumdelen’ ideaal om 5G in het netwerk te introduceren als springplank naar verdere 5G-ontwikkeling in de komende jaren. 5G is namelijk niet één innovatie, maar een aantal technische vernieuwingen bij elkaar.
Multibandveiling
Vodafone loopt hiermee vooruit op de beschikbaarheid van nieuwe 5G-frequenties via de multibandveiling later dit jaar. Dit kan omdat er meerdere manieren zijn om 5G toe te passen. De drie nieuwe frequentiebanden (700 megaherz, 3,5 gigaherz en 26 gigaherz) die 5G vleugels moeten geven, zijn niet strikt noodzakelijk om alvast een begin te maken. De 700 megaherz-band wordt dit jaar geveild. De twee andere banden komen veel later aan de beurt.
Vodafone denkt 5G eind juli beschikbaar te hebben in heel Nederland. Ook T-Mobile verwacht dit jaar een landelijk dekkend 5G-netwerk te hebben. In Den Haag staan al 5G-antennes. KPN heeft op een aantal locaties al kleinschalige 5G-netwerken. Deze worden gebruikt voor haar 5G-proeftuinen waaronder die in Drenthe, Helmond, Eindhoven, Amsterdam-Zuidoost en Pernis. Bovendien zijn al veel antennes voorbereid op 5G.
Latency
De voordelen voor de consument zullen voorlopig beperkt zijn. De reactiesnelheid (latency) verbetert volgens Vodafone met zo’n dertig procent: van gemiddeld rond de 30 milliseconden op 4G tot onder de 20 milliseconden op 5G. Vooral gamers zal dit aanspreken.
De downloadsnelheden die 5G in het bestaande spectrum kan bieden, lopen op tot maximaal 1 Gbps, wat ruim boven de maximale 350 Mbps van de huidige 4G abonnementen ligt. In het begin zal in de praktijk deze datasnelheid gemiddeld tien procent hoger zijn. Daarvoor is een 5G-smartphone zoals de Samsung S20 5G of Oppo Find X2 Pro nodig. Ook het abonnement moet er geschikt voor zijn. Vodafone heeft al een aantal abonnementen aangepast.
De eerste stap naar 5G is gezet in samenwerking met Ericsson. Van die leverancier wordt nieuwe software (Spectrum Sharing) gebruikt in combinatie met Ericsson Evolved Packet Core.
Ruiken? Snuffelen hooguit! 10% snelheidswinst. Moeten we dáár ons hele land voor vol zendapparatuur proppen? Om wat sneller spelletjes te kunnen doen? Voor een koelkast die je meldt dat de melk op is? Voor een lamp met een kleurtje?
Ik hoop dat de frequentiebanden in de zendmasten dynamisch voor zowel 4G als 5G kunnen worden ingezet, anders zal de gemiddelde gebruiker het als een verminderde dekking van het 4G netwerk ervaren.
Wereldwijd heeft Samsung, de grootste telefoonverkoper ter wereld, zo’n 7 miljoen telefoons met 5G verkocht. Toch enkele tienduizenden klanten die ervan kunnen genieten van 10 procent sneller mobiel internet. Hopelijk ervaren de 16 miljoen Nederlanders met “slechts” 4G geen verminderde dekking.
Nou wees maar bljj dat ze op 10 procent draaien wat voor gevolgen voor de volksgezondheid zal dat wel niet gehad hebben!
Maar het gaat toch in stapjes, eerst introduceren en later op volle capaciteit. Logische stap.