De landelijke netwerken van KPN en VodafoneZiggo moeten alsnog worden opengesteld voor concurrenten en dat vereist snelle aanpassing van de Telecommunicatiewet. Toezichthouder ACM ontbeert momenteel mogelijkheden om deze marktregulering af te dwingen. Dat schrijft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) aan de Tweede Kamer.
De staatssecretaris wil dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) meer mogelijkheden krijgt om KPN en VodafoneZiggo te verplichten om concurrenten toe te laten op hun netwerken. De twee telecompartijen hebben deze toegangsverplichting sinds half maart niet meer. Toen vernietigde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) het marktanalysebesluit dat aan de verplichting ten grondslag lag. Volgens het college is er geen bewijs dat KPN en VodafoneZiggo de markt te veel domineren.
‘De uitspraak [van het CBb] onderstreept in elk geval dat het van belang is dat zo spoedig mogelijk aanvullende mogelijkheden worden gecreëerd voor de ACM om tot regulering over te gaan’, schrijft staatssecretaris Keijzer in een nota aan de Tweede Kamer.
Replicatiebelemmering
Om de ACM meer mogelijkheden tot toegangsverplichtingen te geven, moet de Telecommunicatiewet worden aangepast. Zo zal er meer aandacht zijn voor proportionaliteit. Hiervoor beoordeelt en vergelijkt de toezichthouder de kosten van de aanbieder om toegang te verlenen en de kosten van de aanvrager om zelf het betreffende netwerkelement aan te leggen (‘repliceren’).
Replicatiebelemmering wordt voor de ACM het toverwoord in de gewijzigde Telecommunicatiewet. Voor de marktanalyse waarop de toezichthouder zijn besluiten baseert, hoeft dan niet meer te worden gekeken naar marktafbakening en dominantie. In plaats daarvan gaat het om de vaststelling van een replicatiebelemmering en de aard en omvang daarvan. Met anderen woorden: hoeveel moeite en geld kost het een nieuwe aanbieder om zijn eigen netwerk aan te leggen? Dit zal in veel gevallen aanzienlijk zijn, waardoor netwerk-openstelling door de huidige twee landelijke aanbieders eerder is gerechtvaardigd.
De Tweede Kamer behandelt het wetsvoorstel pas na het zomerreces.