Ordina kijkt terug op een goed eerste kwartaal. De omzet steeg met 1,8 procent naar 96,3 miljoen euro (Q1 2019: 94,6 miljoen euro). De nettowinst nam toe van 3,1 miljoen euro vorig jaar naar 5,8 miljoen euro. Met het oog op de coronacrisis waagt de ict-dienstverlener zich niet aan voorspellingen voor de rest van het jaar. Wel heeft het maatregelen genomen om in te spelen op de onzekere tijden.
‘Het eerste kwartaal van 2020 hebben wij geen last gehad van de coronacrisis’, zegt chief executive officer (ceo) Jo Maes van Ordina in een telefonische toelichting op de cijfers. ‘Zelfs na de aangekondigde lockdown in de Benelux wisten onze medewerkers in de laatste tien dagen van maart thuis de dienstverlening voor 98 procent te continueren.’
Over de vooruitzichten in het tweede kwartaal en daarna laat Maes zich niet uit. Daarvoor zijn de gevolgen van het coronavirus te onduidelijk.
‘We merken natuurlijk wel dat klanten overwegen it-investeringen af te schalen of uit te stellen’, zegt financieel directeur Annemieke den Otter. ‘We zijn voortdurend met hen in gesprek om te kijken wat we voor hen kunnen doen. Daarom zijn we terughoudend in het doen van voorspellingen. Pas bij de halfjaarcijfers kijken we terug op het tweede kwartaal.’
Wel neemt Ordina alvast een aantal voorzorgsmaatregelen met oog op het behoud van de stabiliteit van het bedrijf in deze buitengewone omstandigheden en daarmee onzekere marktvooruitzichten. Zo wordt het dividendvoorstel 2019 ingetrokken en worden niet essentiële uitgaven uitgesteld of beperkt. Ordina tilt bijvoorbeeld het opknappen van het hoofdkantoor in Nieuwegein over de zomer heen.
Minder inhuur
De it-dienstverlener hoopt de goede lijn in het eerste kwartaal van 2020 natuurlijk door te trekken en op sommige domeinen is er nog geen teruggang in activiteit zichtbaar. Zo blijven bij de (rijks)overheid, zowel in Nederland, België en Luxemburg, de digitale agenda’s (en dus ook de aanbestedingen) vooralsnog doorlopen.
Naast de overheid is Ordina actief in de industrie en het financiële wezen, vitale sectoren waar de continuïteit van de it-dienstverlening topprioriteit heeft. In België heeft Ordina bijvoorbeeld een sterke positie opgebouwd in de farmacie en biotech, waar het ook diverse nieuwe klanten binnensleepte voor onder andere cybersecurity en business platforms. Normaliter houdt die groei nog wel aan.
De omzet van Ordina in het aftrapkwartaal van 2020 steeg met 1,8 procent naar 96,3 miljoen euro. Aanjagers waren wederom de activiteiten in België en Luxemburg; die stegen met 9,3 procent naar 31,9 miljoen euro. In Nederland daalde de verkoop in het eerste kwartaal van 2020 met 1,5 procent naar 64,3 miljoen euro (eerste kwartaal 2019: 65,4 miljoen).
Dat heeft volgens ceo Maes vooral te maken met de strategie van Ordina om veel minder met externe inhuur te maken en vooral eigen personeel in te zetten. Dat leidde in Nederland tot een omzetdaling in met name de financiële sector. Maar, stelt Maes, de kwaliteit van de omzet neemt in Nederland toe. Dat heeft zich vertaald in een sterk rendement.
Positieve signalen zijn: bijna geen bankzitters meer, een groeiend aantal projecten uitgevoerd met eigen agile werkende teams en meer datagedreven opdrachten. Ook qua werving en behoud personeel doet Ordina het goed. Het bedrijf wist nieuwe medewerkers te strikken en het verloop te laten dalen. In totaal werken er bij Ordina 2656 mensen. Bovendien wist Ordina zijn positie op de industriemarkt in Nederland te stabiliseren, na een moeilijke periode van omzetverliezen.
Schrikkeljaar
De overheidsmarkt blijft het grootste segment voor het beursgenoteerde Ordina: daar steeg de omzet met 6,6 procent naar 38,9 miljoen euro. Binnen de industriemarkt ging de omzet in het eerste kwartaal 2020 met 4,1 procent omhoog naar 31,6 miljoen euro. De financiële sector is Ordina’s derde segment: daar zakte de omzet met 7 procent naar 25,8 miljoen euro, al werd in België/Luxemburg hier wel meer afzet behaald.
Saillant detail: omdat het eerste kwartaal een werkdag meer had vanwege het schrikkeljaar (64 in plaats van normaal 63) betekende dat extra omzet van circa 1,3 miljoen en extra brutowinst van een miljoen euro.