Onlangs is het eerste kwartaal van 2020 afgesloten. Diverse ict-bedrijven maken hun financiële resultaten bekend. Ict-dienstverlener ICT Group zegt voorlopig weinig last te hebben van de coronacrisis. De Franse ict-leverancier Atos ziet zijn omzet licht dalen en het Duitse SAP heeft ondanks de Covid-19-uitbraak nog een ‘solide’ kwartaal gedraaid. Voor uitzendbureau Randstad zijn de cijfers verreweg van rooskleurig.
ICT Groep
De Nederlandse ICT Group, sinds 2018 ook actief in België, ziet zijn omzet in het eerste kwartaal van dit jaar met zes procent stijgen tot 41,6 miljoen euro. Deze stijging ten opzichte van vorig jaar komt door de aankoop van Additude (februari 2019), BVN Mobility (april 2019) en Proficium (november 2019). De organische opbrengsten waren dit kwartaal gelijk aan hetzelfde kwartaal vorig jaar.
De groep zegt dat de impact van het Covid-19-virus in het eerste kwartaal nog beperkt is. Dit komt omdat zo’n 95 procent van de bedrijfsactiviteiten voor klanten ook op afstand kan worden uitgevoerd. Echter verwacht het bedrijf dat de impact gaat toenemen vanaf het tweede kwartaal. Momenteel beschikt de groep over voldoende opdrachten, maar de aanvraag van nieuwe opdrachten loopt vertraging op. Daarom wordt gevreesd dat de resultaten van het eerste kwartaal niet gehandhaafd blijven in tijden van lockdowns.
Omdat de omvang en de duur van de coronacrisis nog onbekend is, durft ICT Group geen voorspellingen over het gehele boekjaar te doen. Wel wil het aan zijn doelstelling blijven voldoen om dit fiscale jaar de omzet tot zo’n tweehonderd tot 230 miljoen euro te verhogen.
De ICT Group zegt diverse maatregelen te hebben getroffen, zoals het terugbrengen van kosten, om de bedrijfsflexibiliteit te vergroten en het personeelsbestand te kunnen behouden.
Atos
Atos behaalt in het eerste kwartaal van 2020 een omzet van 2,8 miljard euro. Dat is een autonome daling van 0,8 procent. De Franse organisatie realiseert in centraal Europa een lichte omzetstijging van één procent. Daarmee komt de omzet van Q1 uit op 667 miljoen euro in deze regio.
De organisatie zegt dat de omzet in de meeste landen licht daalde als gevolg van de Covid-19-crisis. Dit schrijft het toe aan ‘het veerkrachtige profiel van de activiteiten’, waarbij onder meer meerjarige contracten met klanten zijn afgesloten. Ook hebben de 110.000 collega’s ‘onmiddellijk en uitstekend’ gereageerd op de nieuwe klantbehoeften die zijn ontstaan door de lockdown-maatregelen.
Bovendien heeft Atos maatregelen getroffen om de fiscale impact van het virus zoveel mogelijk onder controle te houden. Zo wordt er gekeken naar personeelskosten (een stop op inhuur en geen salarisverhogingen) en kosten die niet aan klanten gekoppeld zijn.
Het Franse bedrijf denkt nu na over de periode na de corona-maatregelen, wanneer het ‘normale leven’ weer hervat wordt. Het verwacht in die periode een groeiende vraag naar dataplatforms, cyberbeveiliging, cloudmigratie, digitale werkplekken en decarbonisatie. Ook herziet Atos zijn doelstellingen voor dit fiscale jaar. Zo wilde het in 2020 een omzetstijging van twee procent realiseren. Dit is teruggeschroefd naar een daling van twee tot vier procent.
SAP
SAP zegt, ondanks de uitbraak van het Covid-19-virus, een solide start in 2020 te hebben gemaakt. De omzet steeg in het eerste kwartaal met zeven procent ten opzichte van diezelfde periode in 2019. De bedrijfsactiviteit in de eerste twee maanden van het jaar waren goed. Wel is een ‘aanzienlijk deel’ van de nieuwe productie uitgesteld. Dit draagt bij aan een aanzienlijke daling in de inkomsten van softwarelicenties .
De Duitse organisatie zegt dat Duitsland en Nederland goed presteren in het eerste kwartaal. Dit met name op het vlak van cloud. Frankrijk, Italië en Zwitserland behaalde dit eerste kwartaal veel inkomsten uit softwarelicenties.
Met de uitbraak van het coronavirus heeft SAP diverse aanpassingen gedaan. Zo biedt het nu virtuele verkoopgesprekken aan en voorziet het een implementatiestrategie op afstand. Ook neemt het maatregelen om de financiële flexibiliteit te waarborgen. Zo wordt er minder personeel aangenomen en worden discretionaire uitgaven verminderd.
SAP verwacht komend kwartaal en over het gehele boekjaar nog een minimale omzetstijging te realiseren.
Randstad
Randstad ziet zijn omzet over het gehele kwartaal met 7,4 procent dalen van 5,7 miljard euro tot 5,4 miljard euro. De omzetdaling in de eerste twee maanden was naar verwachting: er werd zo’n drie tot vier procent minder inkomsten gegenereerd. Maart heeft vooral negatieve impact op de cijfers: in die maand daalde de omzet van de groep met dertig procent als gevolg van de uitbraak van het Covid-19-virus.
Gekeken naar de Benelux, boekt het uitzendbureau in Nederland in het eerste kwartaal van 2020 een omzet van 721 miljoen euro. Dat is een daling van veertien procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (830 miljoen). De grootste daling zit in de vergunningen (-23 procent) en de gecombineerde diensten op het gebied van personeel en diensten op locatie, waar sprake is van een afname van zeventien procent.
In België en Luxemburg noteert Randstad ook een daling van acht procent. Van 384 miljoen in Q1 2019 naar 357 miljoen in het eerste kwartaal van dit jaar. Ook daar zijn de vergunningen de grootste boosdoener (-18 procent).
De groep verwacht dat het tweede kwartaal de nodige financiële uitdagingen met zich meebrengt. Daarom is het per direct gestopt met niet-essentiële uitgaven en krijgt het topmanagement geen bonus in heel 2020. Dit moet bijdragen aan een herstel van vijftig procent.