CDA en ChristenUnie willen vitale infrastructuur zoals strategische zendmastlocaties beter beschermen tegen aanvallen. Volgens de Kamerleden Joba van den Berg (CDA) en Eppo Bruins (ChristenUnie) vragen in een motie de regering te bezien waar de sector na het aannemen van de Wet ongewenste zeggenschap telecommunicatie (Wozt) nog kwetsbaar is. De recente aanslagen op 5G-zendmasten tonen aan hoe gevoelig netwerken zijn.
Dit bleek tijdens het kamerdebat met staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) over de Wozt. Dit wetsvoorstel moet ongewenste buitenlandse invloed in Nederlandse telecombedrijven tegengaan.
De overheid kan ingrijpen als ze vreest dat de openbare orde of de staatsveiligheid in het geding komen wanneer een buitenlandse investeerder in een Nederlands telecombedrijf aan de touwtjes gaat trekken. Te denken valt aan internet- en telefoonproviders met meer dan honderdduizend aansluitingen. Ook datacentra, belangrijke internetknooppunten en domeinbeheerders vallen er onder.
Schoonheidsprijs
De Dutch Data Center Association (DDA) zit allerminst te wachten op dergelijke wetgeving. Gevreesd wordt dat de animo van buitenlandse partijen om in Nederland te investeren hierdoor vermindert. Maar staatssecretaris Keijzer zei alleen maar de mogelijkheid te willen hebben tot ingrijpen als niet-economische belangen een rol spelen. De bevoegdheid om buitenlandse inmenging te verbieden is volgens Keijzer nodig vanwege de huidige geopolitieke verhoudingen. De meeste buitenlandse investeerders zullen uit bedrijfseconomische of commerciële overwegingen een belang proberen te krijgen in de Nederlandse telecomsector, maar het valt niet uit te sluiten dat vijandige landen proberen om vitale delen van de Nederlandse infrastructuur in handen te krijgen.
De Tweede Kamer die op 22 april over het wetsvoorstel stemt, is het met haar eens. De Kamerleden onderschrijven de bedoeling van de wet, maar hebben vragen over de uitvoering. Laura Bromet (GroenLinks) is blij dat de wet het publieke belang boven het bedrijfsbelang stelt. Wel wijst zij op de kritiek van de Raad van State. Het risico bestaat dat overheidsingrijpen het Nederlandse investeringsklimaat gaat schaden.
Frank Futselaar (SP) vindt het verstandig om de samenleving tegen buitenlandse dreigingen te wapenen, maar het voorstel verdient volgens hem qua juridische opzet ‘geen schoonheidsprijs’. Hij stoort zich aan de brede en vage definities. ‘Dat kan buitenlandse investeerders argwanend maken,’ vreest Chris Stoffer (SGP). Levert het geen rechtsonzekerheid voor investeerders op dat de overheid buitenlandse zeggenschap met terugwerkende kracht mag verbieden, vraagt Eppo Bruins (ChristenUnie) zich af.
Weverling (VVD) vindt dat de regering zeer terughoudend moet zijn met ingrijpen, vooral als dat met terugwerkende kracht gebeurt. In een motie stelt hij dat dit alleen als ‘alleruiterste redmiddel’ wordt gedaan. Het liberale Kamerlid stelt voor om een onpartijdige adviescommissie in te stellen. Dat ziet Keijzer niet zitten. Zo’n commissie moet deskundig zijn en zal in de praktijk dus te veel banden met de sector hebben om onafhankelijk te kunnen zijn. Ze wijst erop dat de overheid ingrijpen moet motiveren en dat bedrijven in beroep kunnen gaan tegen de beslissing.
Het kabinet werkt ook aan een investeringstoets voor bedrijven die deel uitmaken van de vitale infrastructuur.
Futselaar (SP) wil niet alleen investeerders weren die kwade bedoelingen hebben, maar ook bedrijven die bij een beetje tegenwind in de problemen komen omdat hun investeerders zichzelf grote dividenden uitkeren.
Maar niet eerst een onafhankiljk onderzoek ivm gezondsheidrisico?!?
@sean,
Dat is al uittentreure gedaan anders was de techniek niet toegelaten.
Het gevaar zit in de toepassingen en je privacy.
@Jan,
Waar staan deze onderzoeken naar mogelijke gezondheidsrisico’s beschreven en door wie zijn deze onderzoeken uitgevoerd?
Bij mij zijn op dit moment alleen onderzoeken (uitgevoerd door onafhankelijke medici en gespecialiseerde stralingsdeskundigen) bekend, die aantonen dat kunstmatige elektromagnetische straling schadelijk is/kan zijn voor mens en dier.
Ik betwijfel ten zeerste of nieuwe technische ontwikkelingen getoetst worden op gezondheidsrisico’s. Extra informatie is zeer welkom.
Daarnaast hoop ik dat de minister de 5G-veiling uitstelt totdat onomstotelijk is bewezen dat kunstmatige elektromagnetische straling geen schade veroorzaakt bij mens en dier.
MvG, Paul
@Paul
informeer je eens bij de arbeidsinspectie.
Voor een nieuwe techniek in het arbeidsproces ma,g moet die aan een berg regels voldoen, dat was toen en dat is zeker nog zo.
Als je naar de veldsterkte kijkt en de wet van Weber kent kan je met gezond verstand concluderen dat dit geen meetbaar effect op de gezondheid heeft, neem dan ook even mee dat er sowieso een achtergrondstraling is en dat niemand over radio/tv straling klaagt of frequenties die gebruikt worden door politie/ambulance/brandweer.
Toon me 1 betrouwbare studie die in een herhaalbaar experiment of setting onweerlegbare gezondheidsschade aantoont.
Niet op een celkweek maar op echte mensen.
Dag @Jan,
Bedankt voor je reactie. Ik ben op zoek naar extra informatie over de effecten van kunstmatige EMS op mens en dier en had gehoopt van jou enige referenties te ontvangen.
Wel jammer dat je de vraag terugkaatst waardoor ik er nu weer extra vragen bij heb:
1. Onderzoekt de SZW (voorheen Arbeidsinspectie) alleen de arbeidsomstandigheden?
2. Doet zij ook onderzoek naar de lange termijn effecten (voor bijvoorbeeld gebruikers)?
3. Zijn de effecten met de huidige technieken al optimaal meetbaar? Ik herinner me de opwinding een aantal jaren geleden over het feit dat men na tientallen jaren in staat was de theorie over zwaartekrachtgolven praktisch te bewijzen.
4. Hoe weet je dat er niemand klaagt over radio/tv straling of frequenties die gebruikt worden door politie/ambulance/brandweer? Ik ken meerdere mensen die daar (ernstige) hinder van ondervinden.
Als je interesse hebt, kun je het volgende rapport over de effecten van kunstmatige EMS lezen:
https://bioinitiative.org/table-of-contents/
Misschien interessant voor de @redactie van @Computable om deze materie te onderzoeken? Zeker omdat @Computable tot nu toe het enige bij mij bekende medium is dat regelmatig informeert over kunstmatige EMS. (waarvoor mijn dank)
mvg, Paul