Iedereen krijgt de mogelijkheid zijn eigen quantumalgoritmes te draaien op een van de simulatoren van het Delftse Qutech, een samenwerking van de TU Delft en TNO. Ook hardware backend-platformen staan vrij te beschikking. Op die manier kan laagdrempelig kennis worden gemaakt met de wondere wereld van quantum computing.
Het samenwerkingsverband van TU Delft en TNO maakt de quantumcomputer voor elke belangstellende toegankelijk. Haar platform Quantum Inspire rekent als eerste ter wereld met onder meer een quantumprocessor gemaakt van schaalbare ‘spin qubits’.
Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en eurocommissaris Mariya Gabriel hebben Europa’s eerste quantum computer in de cloud gelanceerd. In Amerika biedt Amazon Web Services (AWS) ook al dergelijke mogelijkheden.
Tastbar
Met Quantum Inspire wil QuTech deze nieuwe techniek zo snel mogelijk toegankelijk maken voor markt en maatschappij. Het is de bedoeling om quantum computing tastbaar te maken voor een breed publiek. Volgens Kees Eijkel, director business development, richt het platform zich vooral op training, educatie en de ontwikkeling van toepassingen. Hij hoopt dat als deze technologie verder is doorontwikkeld en breder beschikbaar is, voldoende mensen hiermee aan de slag kunnen. TU Delft wil op dit gebied een heel ecosysteem van kennisinstellingen, bedrijven en startups uit de grond stampen.
Qutech werkt als eerste met een processor gemaakt van veelbelovende halfgeleider ‘spin qubits’. ‘De elektronenspin qubit wordt gemaakt met dezelfde techniek als een klassieke transistor en is net zo klein,’ stelt systeemarchitect Richard Versluis. ‘Daardoor kan de spin qubit goed opgeschaald worden.’
Sleuteltechnologie
Daarnaast biedt het platform ook toegang tot een processor gemaakt van supergeleidende (transmon) qubits. Volgens Versluis is die combinatie uniek. ‘De gebruiker kan experimenteren met quantum algoritmes en de processoren met elkaar vergelijken.’
De quantumcomputer wordt gezien als een sleuteltechnologie die radicaal nieuwe producten en diensten mogelijk maakt. Zo’n computer heeft namelijk de potentie om bepaalde problemen veel sneller op te lossen dan ‘gewone’ computers ooit zullen kunnen.
De Europese Commissie heeft in 2016 een programma van een miljard euro gelanceerd voor onderzoek op dit gebied. Minister Van Engelshoven ziet Quantum Inspire als een eerste stap. Het is de bedoeling om het testplatform verder op te schalen binnen Nederland en Europa.
IBM biedt al sinds 2016 aan iedereen de mogelijkheid om quantum berekeningen uit te voeren. Naast het draaien van berekeningen op simulatoren is het ook mogelijk om op echte quantum computers te werken.