De gemeente Amsterdam heeft ruim zesduizend aanvragen gekregen voor het leveren van laptops en chromebooks aan leerlingen die thuis niet beschikken over de juiste middelen om onderwijs op afstand te volgen. Zij zal in deze vraag voorzien. Eerder al werden 3.250 apparaten uitgeleverd; daar komen dus nog eens ruim drieduizend computers bij. Tebbe (De Rolf Groep), ARP en Centralpoint leveren de hardware; de internetverbindingen gaan via T-Mobile.
Eind maart werd bekend dat Amsterdam 3.250 chromebooks en 450 wifi-hotspots ter beschikking zou stellen aan scholieren uit armlastige gezinnen. De gemeente heeft in totaal ruim zesduizend aanvragen. Het collegebestuur heeft besloten om aan deze vraag te voldoen, omdat leerlingen met een achterstand niet verder achterop moeten raken door deze coronacrisis, vertelt een woordvoerder.
De gemeente werkt samen met de Coöperatieve Vereniging Breedbandnetwerk Onderwijs Amsterdam (BOA) en hulpverleningsinstantie Veldwerk, in overleg met de schoolbesturen. De apparaten worden door de leveranciers aan BOA geleverd. Die zorgt op zijn beurt voor de verdere verspreiding van de door de gemeente gefinancierde middelen onder de scholen.
Spoedaanbesteding
Voor de laptops en de chromebooks zijn de leveranciers Tebbe, ARP en Centralpoint geselecteerd; de internetverbindingen worden ingekocht bij T-mobile. De leveranciers komen niet voort uit de aanbesteding van computerhardware die Amsterdam in 2018 heeft gehouden. De huidige aanbesteding kent een andere doelgroep. Het betreft niet de aanschaf van hardware voor de eigen bedrijfsvoering, maar de gemeente heeft bemiddeld in de aanschaf van apparatuur voor scholieren op scholen die via de gemeente worden gefinancierd.
Voor het aantrekken van de leveranciers is een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking gehanteerd (artikel 2.32 lid 1 sub c uit de Aanbestedingswet), licht de zegsman toe. ‘De gemeente heeft niet voor een reguliere aanbestedingsprocedure gekozen omdat wegens dwingende spoed de reguliere termijnen niet in acht konden worden genomen als gevolg van gebeurtenissen die door de gemeente niet konden worden voorzien en niet aan de gemeente zijn te wijten.’
Tender 2018
De hardware aanbesteding van begin 2018 omvatte vier percelen, alle gegund. De daaruit resulterende raamovereenkomsten hebben de duur van twee jaar, met twee verlengingsopties van één jaar.
Perceel 1 (werkplekhardware) is gegund aan ARP Nederland.
Perceel 2 (server/storage) is gegund aan Scholten Awater (nu Centralpoint geheten).
Perceel 3 (netwerkcomponenten) is gegund aan ARP Nederland.
Perceel 4 (mobile devices) is gegund aan Scholten Awater (nu Centralpoint geheten).
*** het leveren van laptops en chromebooks ***
Een Chromebook is toch ook een laptop, alleen met een ander besturingssysteem.
@Ron Bakker
Een Chromebook is afhankelijk van de cloud en kan niks zonder de diensten van Google en is daardoor waardeloos zonder goede internetverbinding. Doorgaans hebben Chromebooks mindere hardware.
Veel scholen gebruiken Microsoft, waaronder Office en Teams. Dit draait allemaal probleemloos onder Windows en macOS, maar onder Chrome OS wordt het lastiger of onmogelijk om mee te komen op MS scholen.
@Frank Heikes, maar een Chromebook is en blijft toch een laptop, ondanks uw argumenten.
Die argumenten kende ik trouwens al………
Daarnaast is de term Chromebook van toepassing op de hardware, en op die hardware kan ook een ander besturingssysteem gezet worden, ChromeOS is ook te vervangen.
Het is (in grote lijnen) dezelfde discussie als een PC, waar veel mensen de fout maken, dat een PC altijd Windows gebruikt.
Een PC is een personal computer, en heeft niets te maken met het besturingssysteem, dat zelfde geldt dus ook voor een laptop!
@Ron Bakker
Een Chromebook is qua vorm een laptop. Maar voor maximaal zo’n 450 euro (ja, er zijn duurdere en betere, maar dat is maar een fractie van de Chromebook-markt) krijg je een laptop met lage tot gemiddelde specificaties. Maximaal 4GB RAM en 64GB opslag. Leuk voor Chrome OS of een uitgeklede lichte Linux distributie, maar Windows 10 zal er niet soepel op draaien. Niet alleen vanwege het geheugen of de opslag, maar ook vanwege de Intel Celeron die er maximaal inzit. En met Linux erop moet je geen haast hebben als je met LibreOffice aan een document zit te werken.
Je hebt gelijk Ron, je hebt een punt, er kan soms een ander OS op een Chromebook worden gezet, maar ik verwacht niet dat de gemiddelde gebruiker daar heel blij van wordt. Op een Chromebook draait dus meestal Chrome OS. Wat de naam ook doet vermoeden. De naam van de hardware is gelinkt aan de naam van het OS dat er speciaal voor gemaakt is.
Op een Mac draait meestal macOS. Wat de naam ook doet vermoeden. O ja, ook daar kun je Windows of Linux op zetten, en dat draait op zich prima, maar de meeste mensen draaien macOS op een Mac, macOS is één van de redenen om een Mac te kiezen.
Een PC is een Personal Computer. Daar zit geen verwijzing naar Windows of Microsoft in. Voor veel mensen is “PC” het synoniem voor een computer met een Intel processor en Microsoft Windows erop, maar Linux draait er ook probleemloos op, en met wat inspanning maak je er een Hackintosh van.
Dus, beste Ron Bakker, hoe je het wendt of keert, een Chromebook kan wel een ander OS draaien dan Chrome OS, maar is er in tegenstelling tot een PC of Mac niet heel erg goed in. Een Chromebook draait vooral Chrome OS.