De Europese markt voor smartphones staat voor een nooit geziene krimp. Dat zegt het marktonderzoeksbureau IDC. Het voorspelt dat er dit jaar in Europa minstens 27 en misschien wel 47 procent minder telefoons over de toonbank zullen gaan. Met dank aan corona.
Het is daarmee de scherpste val van de markt sinds IDC cijfers begon te verzamelen, nu twintig jaar geleden. Zelfs tijdens de financiële crisis van 2008 waren de voorspellingen niet zo dramatisch. Toen daalde de afzet met 6,3 procent in 2008 en 13,1 procent in 2009.
Als redenen noemt IDC de stevige dalingen van het BBP van de Europese landen (waarschijnlijk het dubbele van 2008), de gesloten detailhandel en het groeiende aantal werklozen. In het eerste kwartaal van 2019 was het grote probleem van het coronacrisis een verstoring van de supply chain. ‘Deze problemen met het aanbod zijn nu over het algemeen voorbij’, zegt Marta Pinto van IDC, ‘maar de markten worden nu geconfronteerd met een volledig nieuwe situatie met een instortende vraag. In Europa zal de grootste impact duidelijk te zien zijn in landen als Italië en Spanje, de landen die het hardst door de crisis zijn getroffen. Maar in ons waarschijnlijke scenario verwachten we dat bijna alle Europese markten rond een vijfde zullen dalen.’
Een aspect van de crisis is de waardedaling van de valuta’s in landen buiten de Eurozone, waaronder verschillende in Oost-Europa. De daling van de vraag naar olie heeft een nieuwe prijscrash veroorzaakt, die de Russische Roebel met een kwart omlaag heeft geduwd en een grote druk op de Noorse Kroon heeft veroorzaakt. In veel markten, waaronder Rusland, daalt de waarde van de gsm-markt in lijn met de wisselkoers. Volgens IDC is dat nog een andere belangrijke factor bij de inkrimping van de Europese markt dit jaar.