Van de 660 ingediende voorstellen voor corona-apps, mogen zeven deelnemen aan de appathon die het Rijk vanaf morgen organiseert. Maar liefst 67 experts waren bij de selectie betrokken. Tijdens het digitale evenement krijgen de app-bouwers de mogelijkheid hun toepassing te testen en te verbeteren aan de hand van feedback van experts en het publiek.
De overheid overweegt een app in te zetten om de verspreiding van het coronavirus te beperken. De app waarschuwt de gebruiker zodra deze in de buurt is geweest van een andere smartphone die behoort bij een persoon die heeft aangegeven besmet te zijn (geweest) met het Covid-19-virus. Dit zou bijvoorbeeld met behulp van bluetooth kunnen werken. Er is weerstand tegen zo’n app, voornamelijk door onzekerheden over de privacy en bescherming van persoonlijke gegevens.
Met de appathon hoopt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) twijfels over de inzet van een corona-app weg te nemen. Tijdens het evenement kunnen organisaties, onafhankelijke experts en belangstellenden meekijken en adviseren. Mede op basis van het advies van experts en publiek verwacht het kabinet volgende week een besluit te nemen.
Selectie
Bedrijven konden tot afgelopen maandag hun voorstel voor een corona-app indienen. Het ministerie ontving ruim zevenhonderd reacties, waarvan 660 daadwerkelijk een voorstel bevatten. De voorstellen zijn beoordeeld op zaken als volledigheid en de mate waarin deze het werk van de gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) ondersteunen.
67 experts hebben de overgebleven 63 voorstellen vandaag inhoudelijk beoordeeld. Het zijn deskundigen op het gebied van epidemiologie, gezondheidszorg, informatiebeveiliging en ict. Uiteindelijk bleven er zeven voorstellen over.
Bekende en onbekende deelnemers
Onder de zeven deelnemers aan de appathon zijn bekende dienstverleners als Accenture, Capgemini Nederland en Sia Partners. Andere zijn minder bekend, zoals het Amsterdamse ai-bedrijf Deus, het Utrechtse ai-bedrijf Dtact, het jonge Duitse corona-gelegenheidsconsortium Ito en het internationale samenwerkingsverband van softwareontwikkelaars Covid-19-alert onder leiding van de Vlaamse techondernemer Wouter van Hecke.
Voordat het geselecteerde zevental aan de appathon mag deelnemen, moeten zij de broncode van hun toepassing vandaag openbaar maken. Ook start vandaag al de beoordeling van de gegevensbescherming, een analyse van de broncode en een onderzoek naar de informatiebeveiliging.
Appathon
De daadwerkelijke appathon vindt zaterdag en zondag plaats. Vanaf zaterdag 10 uur worden de apps online gepresenteerd en de teams bevraagd. Geïnteresseerden kunnen dit online (hier) bekijken en zelfs vragen en suggesties mailen. Vervolgens gaan de teams aan de slag met de feedback, die ze zondagochtend online presenteren. Hierna volgt opnieuw een expertronde. Het evenement eindigt zondag om 17 uur met einddemonstraties.
Wat mij lichtelijk ‘benauwd’ is dat Apple en Google recent hebben aangekondigd dat ze coronatracking in hun respectivelijke mobiele platforms (IOS/Andoid) gaan inbouwen:
https://www.google.com/amp/s/amp.nos.nl/artikel/2330078-google-en-apple-bouwen-corona-tracking-in-op-smartphones.html
@Robbert:
Even wat meer info, dit is wel heel kort door de bocht. Apple en Google gaan een set API’s maken die gebruikt kunnen worden voor tracking, bv corona-tracking. Daarna komt er een (opt-out) optie in iOS en Android. In meer detail:
https://tweakers.net/reviews/7800/een-samenwerking-uit-nood-hoe-de-corona-api-van-google-en-apple-werkt.html
Tracking apps gaan er toch wel komen, het feit dat Apple en Google nu samen dingen gaan ontwikkelen, stelt me eerlijk gezegd gerust. Zij zijn er 1000 maal beter in dan onze overheid, die er de afgelopen decennia niet in zijn geslaagd om bv het C2000 netwerk op te tuigen en probleemloos te exploiteren.
Telefoons kun je thuis laten, uitzetten, in aluminiumfolie vervoeren, …, apps zijn optioneel, de optie is opt-out dus kan uit, plus het wordt niet verplicht volgens Rutte (wat ook niet slim is want het voorkomt corona of zijn gevolgen niet).
Of je haalt je oude non-smart klaptelefoontje uit de mottenballen.
Mijn volgende wordt hopelijk een linux-telefoon.
Las nog een interessant TechCrunch artikel over PEPP-PT
https://tinyurl.com/yasaxm6h
Als ik dit allemaal lees, heb ik er toch een naar gevoel over.
@Robbert,
uMatrix blokkeert techcrunch, ik moest naar Tor uitwijken.
@Jan van Leeuwen:
Ik gebruik geen Firefox hier, dus heb ook geen last van uMatrix (misschien moet ik wel overgaan op uMatrix), maar ik woon in een land waar regelmatig (politiek) geblokkeerd wordt, maar ik hoef hier toch niet het donkere-net op om via Google Chome op een Mac de URL die ik plaatste te kunnen bereiken.
Welk bestandsdeel denk je dat er geblokkeerd werd door uMatrix??
uMatrix heb ik zelf als addon geinstalleerd, gelukkig, geeft veel inzicht in wat er zo gerotzooid wordt.
Nadeel is dat sites vaak niet direkt laden, moet ik eerst kontroleren welke 3rd-party ellende nageladen wil worden.
Firefox is voor mij nog de veiligste browser met de addons die ik geladen heb.
En tor is niet synoniem met darknet.
Geblokkeerd werd – https://guce.advertising.com/collectIdentifiers
je kunt zelf bedenken wat deze link doet.
Chrome meidt ik waar mogelijk, google snuffelt al genoeg.
Dus Linux als Desktop – Firefox, DNS via dns.watch en DoH via een veilige europese server.
Of ik paranoide ben? Misschien.