In het kader van het initiatief #allemaaldigitaal, dat begin deze maand startte, zijn inmiddels 1400 laptops ingezameld. Dat laat branchevereniging NLdigital weten. Duizend daarvan komen uit een donatie van verzekeringsconcern Achmea, in samenwerking met KPN en SiSo IT Services.
Binnen het initiatief #allemaaldigitaal werken het onderwijs, de ict-sector, de overheid en maatschappelijke organisaties samen om laptops in te zamelen voor Nederlanders die digitaal niet mee kunnen doen (www.allemaal-digitaal.nl). De kosten voor de programmatuur worden vergoed door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Volgens woordvoerder Tim Toornvliet van NLdigital levert het initiatief nog geen massale inzameling op: de vraag is nog steeds stukken hoger dan het aanbod. De teller staat nu, na een week, op 1400 apparaten. Nederland is een opgeruimd land, stelt hij vast. Er bestaan al allerlei regelingen voor het verwerken van afgeschreven apparatuur via refurbishing- en recycling-bedrijven. Bedrijven en overheden hebben daardoor tegenwoordig nog weinig oude apparaten in een opslag staan.
De initiatiefnemers puzzelen nog op een oproep onder consumenten. Probleem daarbij is de logistiek: het wordt een opgave om bij elk individu langs te gaan om daar een of meerdere apparaten op te halen. En te vragen of mensen hun oude laptop in te leveren strookt weer niet met de oproep in deze coronacrisis om vooral thuis te blijven.
Achmea, KPN en Siso
Een groot deel van 1400 laptops komt uit een schenking van Achmea. Het verzekeringsconcern laat vandaag weten duizend laptops beschikbaar te stellen voor kinderen die thuis geen pc, tablet of laptop hebben om hun schoolwerk op te doen. Deze donatie is tot stand gekomen in samenwerking met KPN en SiSo IT Services, in het kader van de oproep #allemaaldigitaal.
KPN en SiSo zijn allebei partner en leverancier van Achmea. SiSo heeft de laptops opgeknapt, KPN heeft duizend wifi-verbindingen beschikbaar gesteld. Een deel van de Achmea-laptops wordt in combinatie met zo’n wifi-verbinding aangeboden. Een ander deel gaat naar de Stichting Leergeld, waarmee SiSo een samenwerkingsverband heeft. Alle laptops zijn voorzien van de software die nodig is om het schoolwerk te kunnen doen.
KPN doneerde eerder al 126 laptops vanuit zijn Mooiste Contactfonds. Dit fonds ondersteunt initiatieven die gericht zijn op het stimuleren van sociaal contact voor kwetsbare groepen in de samenleving.
Andere initiatieven
Los van het initiatief #allemaaldigitaal liet ABN Amro op 22 maart weten tweeduizend laptops aan kinderen uit armlastige gezinnen te schenken. Ook de gemeente Amsterdam ondernam actie en gaf 3250 laptops in bruikleen aan thuiszittende leerlingen, net als onderwijsinkoopcoöperatie Sivon. Die kreeg 2,5 miljoen euro van het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen om apparatuur in te kopen voor scholen. In Rotterdam schonk stichting De Verre Bergen in samenwerking met Coolblue zelfs drieduizend nieuwe Chromebooks aan het onderwijs.
Stichting ICT Milieu, onderdeel van branchevereniging NLdigital stelde begin april honderd refurbished laptops beschikbaar. Die laptops zijn afkomstig van het Wecycle Service Center Road2Work in Ede. Dit re-integratiebedrijf heeft op verzoek van Stichting ICT Milieu sinds een paar weken het opknaptempo van oude laptops fors opgeschroefd. De eerste batch van zestien laptops is gedoneerd aan leerlingen van MBO Amersfoort.