Een succesvolle onderneming is wendbaar, moet snel kunnen opschalen en zorgt voor een optimale ondersteuning van medewerkers. De it-omgeving die dit mogelijk maakt, is tegelijkertijd compliant en adequaat beveiligd. Het netwerk vormt in deze dynamiek het fundament van de organisatie. Het moet flexibel, efficiënt en eenvoudig in beheer zijn, waardoor het geen belemmering voor innovatie is. Om dit te bereiken, geef ik in deze blog zeven redenen waarom open networking uitkomst biedt.
Google en Facebook maken al jaren gebruik van open networking. Zij hebben het bouwen en beheren van hun netwerkomgevingen in hoge mate geautomatiseerd. Zonder dat zij veel tijd kwijt zijn aan complexe softwareontwikkeling en zonder kostbare, gespecialiseerde hardware. De praktijk leert dat het vertrouwen in leveranciers van netwerkoplossingen gebaseerd op closed source steeds minder wordt. Ze hebben namelijk moeite hun intellectual property-oplossingen te integreren in nieuwe netwerkomgevingen en blijven achter als het gaat om innovatie. Hun klanten ervaren vooral veel gebrek aan flexibiliteit en lopen steeds vaker vast vanwege de vendor lock-in. Het vertrouwen in open netwerkoplossingen neemt daarentegen toe. Hier volgen zeven redenen die deze stelling onderbouwen.
Open ecosystemen
Zakelijke ecosystemen zijn een katalysator voor innovatie. Wanneer je namelijk deel uitmaakt van een keten van verschillende ondernemingen komen er bijzondere krachten los. Technologieën kunnen gedeeld en zo beter benut worden. Er komen meer middelen vrij voor onderzoek zodat je als onderneming je competenties kunt uitbreiden. Deze innovatiekracht overtreft de resultaten die traditionele partijen behalen met hun interne r&d gericht op hun gesloten producten en diensten.
Gebaseerd op standaarden
Open ecosystemen bevorderen interoperabiliteit doordat er gebruik gemaakt wordt van op standaarden gebaseerde protocollen. Standaardisatie van infrastructuur biedt de kans om complexiteit van de (netwerk)technologieën te verminderen, de implementatie te versnellen, het beheer te stroomlijnen, schaalvergroting te vereenvoudigen en de kosten van operationele en kapitaaluitgaven te verlagen. Dit in tegenstelling tot traditionele legacy-systemen; deze hard- en software zijn niet ontwikkeld voor integratie met oplossingen van derden.
Opsplitsen van hardware en software
In plaats van te vertrouwen op één enkele leverancier voor alle innovatie en maatwerk in het datacenter, kunnen bedrijven met open networking alle hard- en software kiezen die ze nodig hebben. Dit opent de weg voor innovatie en ontwikkeling omdat je te maken hebt met lagere eigendomskosten en je bent een stuk wendbaarder. Gemiddeld genomen kunnen organisaties ongeveer 45 procent besparen op hun kapitaaluitgaven en tussen de vijftig en 75 procent op de operationele uitgaven. Dit komt voor een groot deel doordat de hardwarecomponenten open zijn en dus eenvoudig te integreren. Verder kunnen netwerktaken in hoge mate geautomatiseerd worden vanwege de open standaarden en api’s in de software.
Flexibiliteit en controle
Open en op standaarden gebaseerde tools maken applicatieontwikkeling mogelijk zonder afhankelijk te zijn van leveranciers van legacy-systemen. Dit is voor organisaties de sleutel tot het bereiken van hogere niveaus van flexibiliteit en controle en grip op it.
Moderne web-scale architectuur
Web-scale heeft betrekking op de manier waarop de hyperscalers als Amazon, Google en Facebook hun it-architectuur hebben ingericht. Zie het als een principe dat je hanteert om een software-architectuur te realiseren die een organisatie in staat stelt om op een agile manier systemen te bouwen met een hoge mate van beschikbaarheid en flexibiliteit. Ook op basis van continuous delivery. Deze manier om it in te richten is nu niet alleen meer weggelegd voor de grote hyperscalers; ook mkb’ers kunnen deze werkwijze omarmen. Open networking speelt een belangrijke rol in deze ontwikkeling. De kosten zijn immers heel beheersbaar en de doorontwikkeling kun je als gebruikersorganisatie grotendeels in eigen beheer houden.
Beveiliging
Open networking draagt bij aan betere it-security. Het beste systeem vertrouwt immers niet op geheimen om veilig te zijn, maar eerder op openbare toegang tot opensourcecode. Openbare beveiliging is altijd veiliger dan particuliere beveiliging. Dit geldt voor encryptie, beveiligingsprotocollen en -broncode. De ervaring leert dat het ontsluiten en openbaar maken van broncode resulteert in betere oplossingen voor beveiligingsproblemen die ook nog eens sneller tot stand komen.
Hoog niveau support en services
De complexiteit van de netwerkomgeving neemt toe, onder andere door internet of things-oplossingen en de hoge bandbreedte en capaciteit die continu vereist is. Het huidige applicatielandschap is nu eenmaal erg veeleisend. In het verlengde daarvan moeten we vaststellen dat ook het aantal support-escalaties voor legacy-leveranciers groeit. En dat kunnen zij gewoonweg niet verwerken. Zij hebben immers technologieën ontwikkeld die niet of moeilijk integreren, waardoor het haast onmogelijk wordt de problemen in het netwerk te lokaliseren. Open-netwerkoplossingen daarentegen zijn nauw geïntegreerd. Leveranciers van open-netwerkoplossingen doen er alles aan om compatibiliteit te garanderen en single vendor support te bieden.
Tos slot
De conclusie is duidelijk. Openheid stimuleert concurrentie en concurrentie stimuleert innovatie en toegevoegde waarde. Het is vooral de combinatie van alle elementen die open networking zo krachtig maakt. Je kunt tegen beheersbare kosten de netwerkomgeving blijven innoveren. De flexibiliteit die het open karakter met zich meebrengt, stelt je in staat snel in te spelen op sterk fluctuerende behoeften. Zonder dat je hiermee de beveiliging tekort doet en zonder dat je kwetsbaar wordt voor cyberaanvallen. De weg naar open networking is onvermijdelijk.