Het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland heeft een tiener uit Breda opgepakt. Hij zou in maart de websites Mijnoverheid.nl en Overheid.nl uren hebben platgelegd door DDoS-aanvallen.
De twee overheidswebsites werden op 19 maart urenlang bestookt met dataverkeer. Hierdoor bezweken de servers en waren de sites niet of slecht bereikbaar. De politie neemt het de man kwalijk dat hij juist deze sites aanviel. ‘Door een website als deze plat te leggen, ontneem je burgers toegang tot hun persoonlijke gegevens en belangrijke overheidsinformatie.’
‘Zeker nu de coronacrisis bij veel mensen voor extra onzekerheid en een grote informatiebehoefte zorgt, nemen we dit hoog op’, vertelt Jeroen Niessen. Hij is hoofd van het cybercrimeteam van de politieregio Midden-Nederland. De opgepakte 19-jarige Bredanaar wordt verdacht van het in gevaar brengen van vitale berichtgeving, waardoor hij de veiligheid belemmerde.
Noodverordeningen
Op Mijnoverheid.nl vinden burgers correspondentie van de overheid, zoals over belastingaangifte en kinderbijslag. Er staat ook persoonlijke informatie, bijvoorbeeld over de gemeentelijke inschrijving en de APK-datum. In verband met de coronacrisis ontsluit de overheid ook veel noodverordeningen en spoedregelgeving via deze site.
Deze week haalde de politie ook vijftien zogeheten booters offline. Een booter is een onlinedienst waarbij klanten een netwerk van gehackte computers kunnen inzetten om een doelwit aan te vallen met DDoS. Het aanbieden en gebruiken van booters is strafbaar. Volgens Niessen realiseren veel mensen dit niet en gebruiken ze zulke diensten vaak uit verveling of voor de kick.