Overal ter wereld explodeert het gebruik van technologieën om te tele-vergaderen. Hoe die vergaderingen ingezet worden, verschilt van land tot land. Dat blijkt uit een onderzoek van Microsoft.
Waar op 12 maart Microsoft nog zowat 560 miljoen minuten vergaderingen in Teams noteerde, was dit cijfer op 31 maart al gestegen tot 2,7 miljard minuten. Gebruikers van Teams zetten hun video twee keer zo vaak aan als voor de uitbraak van Covid-19. Dat duidt op het belang van oogcontact voor mensen die op afstand werken en leren, zegt Microsoft.
Het totale aantal videogesprekken is in maart met duizend procent gestegen. Er is wel een interessante geografische verdeling van regio’s te zien waar video vaker wordt gebruikt: zo zetten Nederland en Noorwegen het vaakst hun video aan (ongeveer 60 procent van de vergaderingen bevatten video).
Australiërs gebruiken video in tele-vergaderingen in 57 procent van de gevallen. Italië zit op 53 procent, Chili 52 procent, Zwitserland 51 procent en Spanje 49 procent. India wordt video maar in 22 procent van de vergaderingen ingeschakeld, Singapore strandt op 26 procent, Zuid-Afrika 36 procent, Frankrijk 37 procent en Japan 39 procent. Dit kan deels worden toegeschreven aan minder toegang tot apparaten en stabiel internet in sommige regio’s zoals India en Zuid-Afrika.
Niet toevallig is de grootste toename van mobiele gebruikers te vinden in in landen die het hardst door corona getroffen zijn – zoals Italië en Spanje – en in sectoren met de grootste impact, zoals het onderwijs en de overheid. Ook de gemiddelde tijd die aan Teams wordt gespendeerd steeg, met meer dan een uur per dag tussen 1 en 31 maart.
In China, waar de epidemie voorbij zijn hoogtepunt is, zijn er nog steeds ruim twee keer zoveel nieuwe Teams-gebruikers per dag als eind januari. Het aantal dagelijks actieve Teams-gebruikers in China blijft wekelijks groeien.