Op het moment profiteren veel cybercriminelen van de pandemie. Nu mensen bang en kwetsbaar zijn, zien zij hun kans schoon persoonlijke gegevens te stelen of consumenten in de val te lokken door middel van phishing-aanvallen. Dit maakt de computer waar je thuis mee werkt een zeer aantrekkelijker doelwit.
Op Threatpost is te lezen dat er volgens cybersecurity-professionals al een heleboel nieuwe bedreigingen en malware-aanvallen zijn geïdentificeerd met een coronavirus-thema. Zelfs de Wereldgezondheidsorganisatie stuurde een waarschuwing naar het publiek dat oplichters zich voordoen als vertegenwoordigers van de WHO met het doel om geld en persoonlijke gegevens van organisaties
Phishing-e-mails zijn het meest waarschijnlijke middel dat cybercriminelen gebruiken in deze gezondheidscrisis. De ogenschijnlijk betrouwbare berichten misleiden de lezer om malware te downloaden om zo zijn gevoelige gegevens te stelen. Daarom is het belangrijk om proactief te zijn, te leren over cyberaanvallen en de juiste middelen te kiezen die je daartegen kunnen beschermen. Er zijn firewalls die gebruik maken van slimme cloud-informatie die onder andere bescherming biedt tegen advanced persistent threats (apt’s), wat resulteert in een grondige verdediging tegen toekomstige en onbekende cyberaanvallen.
Blokkeren, leren, voorkomen
Deze oplossingen bieden vaak ook multi-layer protection als standaard gebundelde beveiligingsservice, waarmee kwaadaardig en verdacht verkeer is te blokkeren, om zo de veiligheid van het bedrijfsnetwerk waarborgen. Daarnaast identificeert cloud intelligence dagelijks elke inkomende dreiging. De centrale cloud threat database wordt hierdoor steeds verder uitgebreid met nieuwe informatie, waardoor de kennis over cybergevaren evolueert de verdediging ertegen na elke aanval sterker wordt.
Cloud intelligence verzamelt ten slotte informatie over de meest gevaarlijke bedreigingen uit de top van de lijst geïdentificeerde bedreigingen en voorziet alle atp-firewalls voortdurend van updates. Deze wereldwijde synergie geeft atp-firewalls de mogelijkheid om alle verborgen bedreigingen te voorkomen.
@Peter helemaal eens dat thuiswerken en aangesloten zijn op je bedrijfsnetwerk het aanvals oppervlak vergroot. Verwacht wel dat een hacker hier dusdanig onder de radar blijft dat hij moeilijk opgemerkt wordt. Iraanse hackers bewijzen dit door VPN concentrators aan te vallen en hiermee firewalls te omzeilen. Ik ben van mening dat het “Zero Trust” model beter werkt. Ik blijf het vreemd vinden dat we netwerk verkeer nog steeds met allemaal verkeers agenten (firewalls) organiseren zonder naar de identiteit te kijken. Het is dweilen met de kraan open.
Ik neem aan dat de schrijver vooral de attentiewaarde van Zyxel wil verhogen, dat hij van het moment gebruik wil maken aangaande de discussie over een pandemie die ons dwingt thuis te blijven.
Inhoudelijk heb ik namelijk nog wat vragen over technologie als medicijn tegen domheid, het klikken op malware of misleidende links houdt je volgens mij niet tegen als mensen thuis zitten te werken. Ook over het Zero Trust model van Frank Voogel heb ik nog wat vragen want ik weet als ex-collega welk product hij verkoopt. Een prima product alleen leert de huidige pandemie dat als veiligheid geld kost we hier als eerste op bezuinigen.
@ Henri,
mooie term “cyber security awareness” legt de nadruk meer op de gebruiker.
@ Ewout, inderdaad : “technologie als medicijn tegen domheid” heeft nog nooit gewerkt.