Nederland reageert afwachtend op het plan om met een traceer-app de verspreiding van het coronavirus te beperken. De meeste terughoudendheid zit ’m in de bescherming van gebruikersgegevens. Zitten er zoveel haken en ogen aan dit plan dat zo'n app er toch niet moet komen?
Zowel landelijk als op EU-niveau zijn er plannen voor de ontwikkeling van een opensource-traceer-app voor smartphones. De app waarschuwt de gebruiker zodra deze in de buurt is geweest van een andere smartphone die behoort bij een persoon die heeft aangegeven besmet te zijn (geweest) met het Covid-19-virus. Dit zou bijvoorbeeld met behulp van bluetooth kunnen werken, indien de app massaal wordt gebruikt.
Wenselijk of niet?
Privacy-organisaties vragen zich af of zo’n app wenselijk is en zo ja, hoe je deze dan moet inzetten. Onder meer Bits of Freedom, de Consumentenbond en Platform Burgerrechten eisen dat contact-apps tijdelijk, transparant, volledig anoniem, vrijwillig en gebruiksvriendelijk moeten zijn. De app mag niet tot individuele burgers herleidbaar zijn. Identificatienummers van hardware en bijvoorbeeld het bluetooth device address zijn volgens hen dus taboe.
Ook wetenschappers en politici zijn er niet op gerust. Zo waarschuwt ai-hoogleraar Rob van den Hoven van Genderen dat er geen garantie is dat de overheid de verzamelde gegevens niet gaat gebruiken. Met kunstmatige intelligentie is immers alsnog te achterhalen waar gepseudonimiseerde data vandaan komen, zegt hij. Europarlementariër Sophie in ’t Veld pleit voor gedecentraliseerde opslag en voor transparantie, zodat mensen ‘kunnen checken of de code inderdaad zo functioneert als de overheid stelt.’
Niet zeker
Ondanks goede bedoelingen en beloftes van de overheid, de alertheid bij de Autoriteit Persoonsgegevens en de controleerbaarheid van opensourcesoftware, zijn er veel twijfels. Het is dus nog niet zeker dat de overheid tot de inzet van zo’n traceer-app besluit, zelfs als dit de verspreiding van het coronavirus zou kunnen beperken.
Wat vindt u? Verdient de bestrijding van de pandemie voorrang op privacy? Is terugdringing van het virus zo belangrijk dat we onzekerheden over de privacy op de koop toe moeten nemen? Vertrouwt u erop dat de overheid de privacy en mensenrechten bij zo’n traceer-app kan waarborgen?
iphone alleen met ios13.5 of hoger!! Ik moet dus een nieiwe ihone aanschaffen.Waar is dat te declareren?
Nee even serieus. Waarom deze beperking.Er zijn legio mensen die met een wat oudre mobiel rondlopen.
Moet toch mogelijk zijn hiervoor de app te wijzigen?!!
@Harry
Op de 6s en elke iPhone die daarna is uitgebracht kan iOS 13 draaien. Op de iPhone 6 (uit september 2014) en alle iPhones daarvoor kan geen iOS 13 draaien. De betekent dat je telefoon ouder dan 6 jaar is. Gefeliciteerd, jij doet niet mee in de trend om altijd het nieuwste van het nieuwste te willen hebben!
Ik weet niet waar jij je vorige iPhone gedeclareerd hebt, maar probeer dezelfde persoon of instantie ook voor je nieuwe iPhone! Nee heb je, ja kun je krijgen.
Apple doet het nog goed vergeleken met de meeste andere telefoonfabrikanten, daar gaat de ondersteuning wat minder lang door.
Maar voel je vooral niet verplicht een nieuwe telefoon te kopen. Je lost er het corona-probleem niet mee op, het is hooguit een hulpmiddel voor het bron- en contactonderzoek.
De app van “ons” is niet zomaar te wijzigen, ze gebruiken (gelukkig) de API van Apple & Google. Als ze zelf iets in elkaar hadden geflanst, dan was de app nog lang niet klaar geweest, en hadden we allen de contact- en locatiegegevens van elke Nederlander eenvoudig van een slecht beschermde server kunnen halen.
@Harry: dit ligt niet aan de app maar aan iOS en Android. De app maakt namelijk gebruik van een gezamenlijk “corona”-framework van Apple en Google en dat vereist een minimale versie van deze mobiele besturingssystemen.
Laten nou net Apple en vooral Google héél erg geïnteresseerd zijn in je persoons- en gedragsgegevens.