Geen fysieke planning meer op whiteboards, maar een centrale app waar de actuele bezetting van bedden gemonitord wordt en inzichtelijk wordt gemaakt. Het UMC Utrecht en creatief en digitaal bureau One Shoe, eveneens afkomstig uit de Domstad, ontwikkelden een webapplicatie die het proces rondom de plaatsing van coronapatiënten overzichtelijk maakt.
Job Bilsen, binnen One Shoe verantwoordelijk voor de digitale strategie, licht toe. ‘De applicatie zorgt intern voor overzicht en flexibiliteit doordat er op dit moment afdelingen binnen het UMC Utrecht worden omgebouwd.’ De monitor zorgt volgens hem voor een actueel en juist inzicht van de beschikbare capaciteit en de actuele bezetting en houdt rekening met de capaciteit van personeel. De totalen worden iedere vijf minuten doorgestuurd via de standaard van 2Twnty4 naar het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Andere registratietools als Zorg-capaciteit.nl en Nice zijn te koppelen maar op dit moment is 2Twnty4 in gebruik bij het UMC.
Kleurcode
De beschikbaarheid van de bedden wordt bepaald door het aantal fysieke bedden en aantal beschikbare verpleegkundigen. In de app wordt de status van de bezetting realtime door middel van kleurcodes weergeven. Daarnaast is ook de status van de patiënten te raadplegen in de app, zo wordt in beeld gebracht of de patiënt enkel verdacht wordt van het hebben van corona of dat hij of zij daadwerkelijk positief dan wel negatief getest is. Ook het type afdeling en of dat het een cohort (een afdeling met alleen bedden voor coronapatiënten) betreft, wordt in de app weergegeven. Deze gegevens bepalen samen de vervolgstappen die het ziekenhuis kan nemen in de capaciteitsplanning.
Bilsen benadrukt dat de app voldoet aan de AVG, omdat er geen individuele patiëntdata gedeeld wordt, maar enkel de groepstotalen.