De Franse 3d-expert Dassault Systèmes wil met startups en fabrikanten binnen een serie projecten medische oplossingen ontwikkelen in de strijd tegen corona. Deelnemers kunnen hierbij gebruikmaken van de mogelijkheden die het 3DExperience-platform van Dassault Systèmes biedt. De nieuw ontwikkelde producten zullen zo snel mogelijk aan ziekenhuizen beschikbaar worden gesteld.
Het bedrijf benadrukt dat via deze werkwijze ook de fabricage van cruciale reserve-onderdelen voor bijvoorbeeld beademingsapparatuur en de productie van beschermende maskers via lokale fabrikanten worden georganiseerd.
Commissie
Binnen het 3DExperience Lab is een korte tijd een speciale commissie opgezet die ideeën en voorstellen van startups en andere partijen beoordeelt voor het ontwikkelen van nieuwe oplossingen die kunnen helpen in de strijd tegen het coronavirus. Startups worden hierbij onder andere geselecteerd via data intelligence dashboards binnen het platform. Ook kunnen startups via de speciale marktplaats die op het platform beschikbaar is snel toeleveranciers vinden, evenals partners binnen het incubator-netwerk van het lab. De startende ondernemingen kunnen volgens het bedrijf gebruikmaken van de op samenwerking gerichte applicaties die op het platform beschikbaar zijn. Deskundigen vanuit Dassault Systèmes nemen bovendien deel aan een speciaal mentor-programma om de startups en makers te helpen hun oplossingen zo snel mogelijk klaar te maken voor daadwerkelijk gebruik in ziekenhuizen.
Op dit moment wordt het platform al gebruikt voor het printen van reserveonderdelen voor medische apparatuur en het snel ontwikkelen en produceren van beschermende maskers en ventilatoren voor ziekenhuizen.
Het platform omvat een wereldwijd overzicht van ziekenhuizen, fabrieken en zogeheten ‘fab labs’. Hierdoor is het volgens Dassault eenvoudig om de juiste mensen en projecten aan lokale productiefaciliteiten te koppelen. Doordat de betrokken mensen en bedrijven toegang hebben tot de gezamenlijke marktplaats is productiemanagement snel en efficiënt online aan te pakken. Ook kunnen engineers en fabrikanten hierdoor nauw samenwerken om de productie van cruciale onderdelen of ontwerpprojecten zo snel mogelijk op gang te brengen. Op die manier zijn lokale ziekenhuizen sneller te voorzien van reserve-onderdelen en dergelijke.
Simulatie
In het Leidshenshan-ziekenhuis in Wuhan is de 3d-technologie van Dessault al ingezet om het coronavirus te bestrijden. In de 3d-simulatie is nagebootst hoe het virus zich verspreid binnen het ziekenhuis via het ventilatieyssteem. Dit deed het bedrijf samen met het China’s Central-South Architectural Design Institute (CSADI). Specifiek werkte CSADI met de Simulia XFlow-software om binnen- en buitengaande luchtstromen te simuleren en de verspreiding van het virus in kaart te brengen.