Nederland werkt aan een financieel steunpakket voor startups om de coronacrisis te overbruggen. Dat laat prins Constantijn Van Oranje-Nassau op LinkedIn weten. Het noodpakket wordt naar verwachting volgende week gepresenteerd.
‘Samen met al onze partners werken we aan een ondersteuningspakket voor Nederlandse startups. Kapitaal en financiering moet hen helpen om deze crisis te overbruggen’, schrijft Constantijn Van Oranje-Nassau, speciaal gezant van Techleap op LinkedIn. ‘In eerdere crises faalden Europese startups door gebrek aan kapitaal, terwijl Amerikaanse concurrenten uitgroeiden tot toonaangevende technologiebedrijven. We kunnen dit niet nog een keer laten gebeuren.’
Internationaal voorbeeld
In omringende landen zijn noodfondsen voor startups opgesteld. De prins vindt het geweldig om te zien hoe onze Duitse buren de startup-community ondersteunen. Daar is door de overheid een fonds van twee miljard euro beschikbaar gesteld voor startups. Ook de Franse regering komt met een steunpakket van vier miljard euro en de Belgische investeerder Participatiemaatschapppij Vlaanderen (PMV) stelt 250 miljoen euro bijkomend krediet beschikbaar voor de startende organisaties.
In Nederland is gisteren door de Dutch Startup Association (DSA) een brandbrief naar het kabinet gestuurd. De belangenvereniging voor Nederlandse startups en scale-ups schrijft dat deze groep startende bedrijven geen beroep kan doen op de opgestelde Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)-regeling. Zij willen dat de regeling wordt aangepast, zodat ook startups en scale-ups financiële steun krijgen in deze crisistijden.
Ook de Dutch Digital Agencies (DDA) luidt de noodklok. ‘Los van startups en scale-ups, moeten we andere branches zeker ook niet vergeten. Onze leden bestaan uit snelgroeiende organisaties en worden ook niet geholpen met deze regeling’, aldus Ivo Roefs, voorzitter van DDA.
Een startup is een bedrijf dat nog niet echt succesvol is. Ze hebben wel investeringsgeld gekregen. Ze hebben geen enkele garantie dat ze succesvol worden of zelfs maar geld gaan verdienen. Vergelijjk dat met de winkeliers in de stad die hun winkel hebben moeten sluiten, geen omzet meer maken maar wel hun huur en personeel moeten betalen. Wie ga je dan als overheid ondersteunen? Die winkeliers, lijkt me.
Ik ben zelf serial entrepreneur. De overheid heeft geen rol in de startup markt, en voor zover de overheid die rol in het verleden diverse malen genomen heeft, heeft dat nooit succes gehad. Als de overheid normaal al geen rol heeft in het financieren van startups, dan heeft ze dat nu zeker niet.
Onze economie wordt deze dagen rap uitgehold doordat veel economische activiteiten gestopt zijn. De overheid stelt astronomische bedragen beschikbaar om de ergste schade te voorkomen c.q. te repareren. Ga dan niet je geld weggooien aan bedrijfjes die al tonnen of miljoenen investeringsgeld hebben opgebrand en die nog steeds niet zelf hun broek kunnen ophouden. Geef het geld aan het MKB, aan kleine en middelgrote bedrijven, zodat ze de lonen kunnen doorbetalen, dat ze hun leveranciers overeind kunnen houden, de huur kunnen blijven betalen. Startup-ondernemers zijn slim en inventief genoeg om zelf een oplossing te vinden en deze crisis.
“In eerdere crises faalden Europese startups door gebrek aan kapitaal, terwijl Amerikaanse concurrenten uitgroeiden tot toonaangevende technologiebedrijven. We kunnen dit niet nog een keer laten gebeuren.”
Euh… kan iemand deze kwakzalver van Oranje-Nassau uitleggen dat er juist flink wat kapitaal verdampt is door Amerikaanse technologiebedrijven die schuld- in plaats van resultaatgedreven blijken te zijn. Prins Carnaval mag zijn familiekapitaal inzetten zoals hij wil maar hij moet geen durfkapitalist gaan spelen met belastinggeld.