De noodregeling voor de thuiszorg waarbij het ministerie van VWS 50.000 euro per aanvraag beschikbaar stelt, is tijdelijk gestopt. Dit in verband met de grote belangstelling voor de zogenoemde SET Covid-19-regeling. Nieuwe aanvragen worden niet in behandeling genomen. Het ministerie benadrukt dat de situatie van korte duur is.
‘Op dit moment bekijken we in overleg met het ministerie van VWS hoe we het loket zo spoedig mogelijk weer open kunnen stellen’, staat op de site waarop zorginstellingen een aanvraag kunnen doen. Lopende aanvragen worden nog wel behandeld. Het loket opende afgelopen woensdag 25 maart zijn deuren.
Simuleringsregeling E-health Thuis (SET)
Binnen de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) is een speciale noodregeling ingericht: SET Covid-19. De regeling is bedoeld voor zorg- en welzijnsorganisaties die nu extra willen investeren in digitale zorg op afstand. Dit gaat bijvoorbeeld om aanbieders van wijkverpleging, ggz-aanbieders en ziekenhuizen. Aanvragen konden vanaf gisterochtend worden ingediend. Minister De Jonge gaf destijds aan dat contact in de zorg voor kwetsbare ouderen juist nu heel belangrijk is. Ook stelde hij dat alles uit de kast gehaald moet worden om de ‘digitale instrumenten te benutten die al voorhanden zijn’. Voorbeelden hiervan zijn beeldschermzorg, indicatiestelling via een app en medicijndispensers.
De subsidie wordt primair ingezet om projectkosten voor het implementeren van de digitale toepassingen te kunnen betalen. Hulp bij de implementatie mag ingehuurd worden. Daarnaast kan tot vijftig procent van het bedrag worden besteed aan technologie zoals aanschaf van licenties of apparaten. Er wordt geen eigen bijdrage gevraagd. Alle zorgaanbieders kunnen gebruik maken van de regeling door het indienen van een korte aanvraag. Aanvragers ontvangen binnen maximaal vijf werkdagen reactie. Voorwaarde is wel dat maar één aanvraag per aanbieder ingediend en in behandeling is te nemen. Pas als die aanvraag en de uitvoering ervan is afgerond én de coronacrisis nog aanhoudt, kan een volgende aanvraag voor nieuwe activiteiten worden ingediend. Als het loket weer open is, kunnen instanties een aanvraag doen via rvo.nl/set-corona.
Het voor dit jaar beschikbare budget voor de (reguliere) SET bedraagt 28 miljoen euro. Financiering van aanvragen via de uitbreiding komt uit ditzelfde budget.
Aanvraag ingediend, maar het is wel een typisch overheidsloket.
Waarom niet pragmatisch:
* je weet hoeveel cliënten er op jaarbasis in behandeling zijn
* op basis daarvan zeg je 1x zorgverlener behandeld gemiddeld zoveel cliënten
* vervolgens deel je het geld naar ratio. Nu kan een kleine organisatie 50K aanvragen, maar een grote ook, maar ja je mag meerder keren bureaucratisch indienen…
Leve de dag dat de overheid ook pragmatisch kan werken = Maak een verdeelsleutel en laat bedrijven die opgeven en dat ondertekenen (deze cijfers staan ook in de jaarverslagen, dus kunnen zo gecontroleerd worden)
Verdeel het slim, eerlijk en gecontroleerd, zonder bureaucratie, dan laat je zien hoe slagvaardig wij dit met elkaar kunnen doen.
Zorg bestuurder,
Mijn vrouw werkt in de zorg, op een besmette afdeling met kwestbare ouderen. En ik hoef hopelijk niet uit te leggen dat iemand die geholpen moet worden met de steunkousen erg weinig heeft aan beeldschermzorg. Dat dit nu meer tijd kost dan gemiddeld komt door het bemoedigende praatje omdat hun dierbaren niet mogen komen. Mijn punt is dat pragmatiek van statistiek van bestuurders tot op heden verkeerd uitpakt en de zorg al pragmatisch is.
Slagvaardigheid heb ik niet gezien bij de potloodslijpers die lopen te klagen over een verdeling van budgetten maar altijd als laatste aankomen bij de strijd. Ik wil nu geen lijken uit de kast halen aangaande de zorg maar indicatiestelling via een app of een test geeft wel een beetje de problematiek van een placebo aan als het om de e-health oplossingen gaat.