Sommige mensen die met een algemeen e-maildomein inloggen bij videoconferencing-app Zoom, worden ongewenst getoond op het scherm van andere Zoom-gebruikers die hetzelfde domein gebruiken. Dat blijkt uit meldingen op internet. De domeinen xs4all.nl, dds.nl en quicknet.nl staan inmiddels op de blacklist.
Het euvel deed zich tot kort geleden onder meer voor bij mensen met een e-mailadres dat eindigt op xs4all.nl, dds.nl en quicknet.nl. Dit zijn generieke e-maildomeinen die duizenden Nederlanders gebruiken bij persoonlijke e-mail. Na inloggen zag je in de lijst met contacten de namen, mailadressen en soms profielfoto’s van anderen die dezelfde domeinnaam in hun mailadres hebben.
Company Directory
Het idee achter de contactenlijst in Zoom is dat je gemakkelijk contact legt met collega’s die een e-mailadres hebben met dezelfde domeinnaam, zoals computable.nl. Daarvoor heeft Zoom binnen de contactenlijst de zogeheten Company Directory. Domeinnamen zoals gmail.com en hotmail.com, zijn te generiek en worden daarom niet getoond in de lijst.
Het lijkt erop dat Zoom niet alle generieke domeinnamen uit de Company Directory weert. Zo ontdekte de Nederlander Barend Gehrels, C++ developer en gis-software-architect, dat Zoom veelgebruikte domeinnamen als xs4all.nl, dds.nl en quicknet.nl niet wegfiltert uit de lijst. Hij kaartte het euvel aan bij Motherboard, de techsectie van de Amerikaanse nieuwssite Vice.
‘Mensen die ik niet ken’
‘Ik schrok best wel’, meldt Gehrels bij Motherboard. ‘Nadat ik mij had geregistreerd, zag ik 995 onbekende mensen met naam, profielfoto en e-mailadres (…) Allemaal mensen die ik uiteraard niet ken.’ De techsite vond meer Nederlandse gebruikers met hetzelfde euvel. Internetaanbieder Xs4all verwijst naar Zoom. ‘Dit is iets wat wij niet kunnen uitschakelen. Je zou kunnen kijken of Zoom je hier verder mee kan helpen.’ DDS meldt aan Motherboard dat de aanbieder hierover nog geen klachten heeft ontvangen.
Zoom zegt een blacklist bij te houden van domeinnamen die niet in de Company Directory moeten worden getoond. De fabrikant zou de drie genoemde Nederlandse domeinen inmiddels aan deze blacklist hebben toegevoegd. Gebruikers kunnen via de website van Zoom verzoeken indienen voor nieuwe blacklisting.
Phishing en malware
Zoom lag de afgelopen dagen meermaals onder vuur. Nu steeds meer thuiswerkers de tool voor videoconferencing gebruiken, heeft dit platform ook de aandacht van cybercriminelen getrokken. Volgens beveiliger Check Point misbruiken hackers steeds vaker Zoom en consorten voor phishing en om malware te verspreiden.