Veel Nederlanders werken door de opgelegde corona-maatregelen vanuit huis. Lang niet iedereen is gewend aan structureel thuiswerken en ook de werkplekken zijn geïmproviseerd. Wie is verantwoordelijk voor de schade die ontstaat aan apparatuur tijdens het thuiswerken?
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een glaasje fris valt om over het toetsenbord of de smartphone valt op de grond. Wie betaalt de kosten van apparatuur dat sneuvelt tijdens het thuiswerken? Rianne Veerman van verzekeringsvergelijker Independer geeft antwoord op deze vraag. Zij maakt onderscheid tussen twee situaties: thuiswerkers die bedrijfsapparatuur gebruiken en thuiswerkers die eigen apparatuur voor hun werkzaamheden inzetten.
1. Bedrijfsapparatuur
‘Apparatuur die werknemers van de werkgever in bruikleen hebben, vallen onder de verantwoordelijkheid van die werkgever. Thuiswerkers hoeven hier dus niet op te draven voor de kosten. Overigens wordt roekeloze omgang met de spullen in de meeste clausules wel uitgesloten.’
2. Eigen apparatuur
‘Wanneer werknemers hun eigen apparatuur gebruiken voor de werkgever, wordt de verzekeringsvraag wat ingewikkelder. De werkgever draagt in deze situatie wel verantwoordelijkheid. Om discussie te voorkomen, is het verstandig om vooraf afspraken met de werkgever te maken. Want deze kan bijvoorbeeld zijn werknemers maandelijkse een kleine vergoeding betalen voor het gebruik van eigen apparatuur. Op deze manier wordt de schade, onderhoud en slijtage afgekocht. Wanneer een werknemer eigen apparatuur gebruikt terwijl de werkgever wel apparatuur beschikbaar stelt, ligt de verantwoordelijkheid eerder bij de werknemer dan de werkgever.’
3. Inboedel
‘Check ook je inboedelverzekering. Sowieso of je polisblad nog klopt met je gezinssamenstelling.’ Daarnaast, waarschuwt Veerman, weet niet iedereen dat de voorwaarden bij inboedelverzekeringen de laatste jaren zijn veranderd. ‘Zo stellen verzekeraars strengere eisen aan dekking bij elektronica dan een aantal jaren geleden. Als je je telefoon of tablet thuis beschadigt, dan wordt dit door de meeste verzekeraars uitsluitend vergoed met een all-riskpakket. Vaak zit er bovendien nog een eigen risico of een maximumvergoeding aan vast.’ Hier vind je een overzicht van Independer.