Voorzitter van het Nederlandse netwerk van chief medical information officers, Ruud de Waal, roept namens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en de Medisch Specialisten het landelijke coördinatieteam voor de ic-beddencapaciteit op om af te zien van de landelijke uitrol van 2Twnty4.
Dit meldt de Volkskrant na eigen onderzoek. De Waal heeft een brandbrief gestuurd waarin hij belangrijke inhoudelijke bewaren noemt. Zo wijst hij op het risico op onbetrouwbare informatie omdat in de database van het ziekenhuis door het ombouwen van ziekenhuizen de gegevens niet meer kloppend zijn en het systeem het aantal bedden registreert, maar niet het aantal bemande bedden. Ook geeft hij aan dat de software niet gratis is en er twee bestaande systemen zijn die wel kosteloos zijn: Zorg-capaciteit.nl en NICE. Dit klopt overigens niet want in de betreffende brief van woensdag 25 maart van Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) staat nadrukkelijk dat de software van 2Twnty4 tijdelijk kosteloos ter beschikking wordt gesteld.
Crisis binnen een crisis
De Waal voegt verder toe dat een extra systeem ‘ernstig verstorend’ zou werken en resulteert in verwarrende informatie. Het cmio-netwerk signaleert dat de onduidelijkheid ertoe leidt dat de ‘implementatie van externe software her en der gestart en weer gestopt’ is. Ook is er op ziekenhuizen ‘onrechtmatige druk uitgeoefend’ om 2Twnty4 in te voeren, schrijft De Waal. Hij raadt ziekenhuizen af om data te verstrekken aan het systeem en verdere implementatie te staken, en benadrukt het belang van het correct bijhouden van bestaande systemen Zorg-capaciteit.nl en NICE.
Een bron binnen VWS benadrukt dat het bericht van de Volkskrant ‘goed weergeeft wat er aan de hand is’. Er is volgens de betreffende bron, die anoniem wil blijven, nu sprake van een ‘crisis binnen een crisis’. Ook geeft de bron aan dat de keuze voor 2Twnty4 ‘van geen kanten klopt’ en dat het Handelsregister van de Kamer van Koophandel meer duidelijk maakt. Hiermee verwijst de bron expliciet naar het eerder door de Volkskrant ontdekte gegeven dat een adviseur van het LCPS, Marcel de Jong, betrokken was bij de oprichting van de softwareleverancier.
Ook Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, heeft er volgens bronnen zondag bij het kabinetsberaad op aangedrongen de software van 2Twnty4 niet in te voeren. Gisteravond hield het ministerie van Volksgezondheid volgens de krant crisisoverleg. Onduidelijk is of het verplichte gebruik van de capaciteitssoftware wordt doorgezet. Woordvoerders waren gisteravond niet beschikbaar voor vragen. Ook Computable krijgt geen contact met woordvoerders van het ministerie.
LCPS en minister De Jonge adviseren 2Twnty4
Om de druk op ziekenhuizen te spreiden heeft het ministerie van VWS in maart het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) in het leven geroepen. Bij het coördinatiecentrum zijn meerdere experts betrokken, onder wie datadeskundige en adviseur Marcel de Jong.
Op 25 maart stuurt het centrum een brief aan de voorzitters van de Nederlandse ziekenhuizen dat zij voor het ‘inzichtelijk maken’ van de beddencapaciteit voortaan de software van 2Twnty4 moeten gebruiken. Het LCPS benadrukt dat het besluit om dit systeem te gebruiken vast staat en niet-vrijblijvend kan zijn. De Volkskrant noemt het opvallend dat de adviseur van het coördinatiecentrum betrokken was bij de oprichting van 2Twnty4. Ook stelt de krant dat het advies aan ziekenhuizen van de minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge waarin hij ziekenhuizen ‘nadrukkelijk’ oproept om de software te gebruiken, voor ophef zorgt.
Bij de bestaande systemen, Zorg-capaciteit.nl en NICE, vullen ziekenhuizen zelf in wat hun capaciteit is en ze houden daarbij rekening met allerlei factoren, zoals beschikbaarheid van personeel. 2Twnty4 haalt zelf informatie uit het elektronisch patiëntendossier van een ziekenhuis.
Als ik het zo lees lijkt 2Twnty4 op een soort bac kdoor die ziekenhuizen moeten toestaan in hun systemen. Of ben ik nu te pessimistisch?
Inderdaad Paul Dolk.
De laatste zin “2Twnty4 haalt zelf informatie uit het elektronisch patiëntendossier van een ziekenhuis.” lijkt daar erg veel op.
Wellicht dat de Autoriteit Persoonsgegevens hier ook niet zo enthousiast over is.
En waar eindigt het en hoe kan de betreffende patiënt dit controleren?
Paul Dolk,
Misschien dat de huidige crisis het moment is om de macht van sommigen tegenwerkende instanties te breken, ik ben dan ook niet per definitie tegen een systeem-hack van 2Twnty4 om een aantal praktische ervaringen. En de lezers weten ook dat ik uitermate kritisch ben aangaande belangenverstrengelingen hierin want ik schreef eerder al over de makelaars in de zorg, dit zonder namen te noemen omdat ik alleen de gezichten onthoudt.