Gewoonlijk gaat men ervan uit dat van de it-budgetten 80 procent gaat naar het draaiende houden van de bestaande infrastructuur en applicaties (‘keeping the lights on’). Recent onderzoek onder 825 enterprise architecten in Europa en de Verenigde Arabische Emiraten laat zien dat het gemiddeld slechts gaat om 35 procent van het budget. In Nederland ligt het op 34 procent. De rest wordt hier verdeeld over it-modernisering (36 procent) en innovatie (30 procent).
De studie is uitgevoerd door onderzoeksbureau Coleman Parks in opdracht van Boomi, een dochterbedrijf van Dell Technologies. Het onderzoek was ingegeven door na te gaan hoe het zit met het ‘Erp Innovator’s Dilemma’: fors investeren in het langdurige en complexe proces om de enterprise resource planning (erp) te moderniseren, of achterop raken bij concurrenten die dat risico wel durven te nemen.
De antwoorden leveren verrassende inzichten. Zo blijkt 68 procent van de it-afdelingen bij Europese organisaties al druk bezig te zijn om zakelijke applicaties naar de cloud te brengen, terwijl 53 procent zich concentreert op het moderniseren van legacy erp-toepassingen om strategische groei mogelijk te maken.
Verder heeft 36 procent aan zijn erp-toepassingen nu nog hoofdzakelijk on-premise te hebben draaien, met hier en daar wat cloud – maar over twaalf maanden verwacht maar liefst 80 procent van de Nederlandse respondenten hun erp-applicaties hoofdzakelijk of zelfs volledig (46 procent) in de cloud te hebben draaien.
In de rest van Europa gaat de overstap zelfs nog iets harder: gemiddeld 56 procent verwacht over een jaar erp volledig in de cloud te draaien. In heel Europa is niet één respondent meer te vinden die over twaalf maanden verwacht alleen nog on-premise erp-oplossingen te hebben draaien (nu nog gemiddeld 23 procent in Europa; 30 procent in Nederland).
Integratie is uitdaging
De redenen die de Nederlandse respondenten noemen om hun erp naar de cloud te brengen, zijn met name verbeterde efficiency (71 procent), hogere it-flexibiliteit (67 procent) en kostenoverwegingen (50 procent). Daarin wijkt Nederland iets af van de rest van Europa, waar erp vooral naar de cloud gebracht wordt voor grotere zekerheid over beschikbaarheid, prestaties en beveiliging (58 procent) en ondersteuning van zakelijke groei (55 procent).
Respondenten zien modernisering van hun erp-landschap als de beste oplossing om met name de klantervaring te verbeteren (48 procent) en de bedrijfscontinuïteit te garanderen door betere integratie van kernapplicaties (44 procent).
92 procent van de Nederlandse respondenten werkt op dit moment aan standaardisatie en consolidatie van applicaties. 88 procent wil zijn toepassingen moderniseren en 82 procent werkt aan de migratie van infrastructuur naar de cloud. Bij het moderniseren van hun it-omgeving zien Nederlandse respondenten vooral uitdagingen in de complexiteit van moderne hybride it-omgevingen (48 procent), data governance issues (42 procent) en integratie (een gebrek aan integratievaardigheden en een gebrek aan de juiste integratie tools, beide 40 procent).
Het verbaast dan ook niet dat Nederlanders met name op zoek zijn naar integratie-oplossingen die overweg kunnen met complexe hybride it-omgevingen (44 procent), en die in staat zijn data te verwerken uit een grote verscheidenheid van databronnen en apparaten (42 procent).
Verschuiving
Derek Thompson, directeur EMEA bij Boomi: ‘It-managers mogen met recht trots zijn op de initiatieven die ze nu ontplooien om innovatie te stimuleren, en tegelijkertijd de kosten terug te dringen van tientallen jaren oude technologie. Het is bemoedigend te zien dat nu meer geïnvesteerd wordt in de modernisering van applicaties en digitaal gedreven business innovatie.’
Thompson merkt dat Europese organisaties nu de mogelijkheden zien die cloudgebaseerde toepassingen te bieden hebben. ‘Zij verschuiven hun investeringen naar initiatieven die meer strategische groeimogelijkheden bieden, zowel op het gebied van erp als crm en iPaaS. De modernisering van erp vraagt ook om moderne integratietechnologieën.’
Betreffende de uitkomsten van dit soort onderzoeken is het goed om eerst te kijken naar de onderzoeksmethode want de waarde van het antwoord wat je krijgt is afhankelijk aan wie je het vraagt. Als ik aan de kalkoen vraag wat het kerstdiner moet worden dan zal deze naar alle waarschijnlijkheid niet zeggen kalkoen. Het zal meer dan toevallig zijn dat het onderzoek zich geografisch tot Europa en de Verenigde Arabische Emiraten beperkt en dat uitkomsten precies passen bij de markt van de sponsor.
Veel Enterprise architecten zijn geconditioneerd aangaande de cloud maar vanuit het veld hoor ik berichten dat de dwang vanuit de leveranciers om naar een cloud model te gaan duur en traag is. De rode innovatie aangaande de kosten zorgt dan ook voor een omgekeerde beweging, de TCO over 5 jaar van eigendom is soms tot wel 70% lager dan een oplossing op basis van huur. Aangaande de TCO moet je namelijk ALLE kosten meenemen en niet alleen de CapEx voor 3 jaar zoals gebruikelijk bij Dell. Bij adoptie van cloud technologie en een circulair gebruik van hardware middels het principe van SDDC verdien je dus geld.
Enterprise architecten zijn veelal geen boekhouders, ze zijn geconditioneerd om naar de mogelijkheid van morgen te kijken zonder rekening te houden met kosten van verandering. Projectkosten voor migraties zitten niet in hun modellen en ook de onderhoudskosten opgesplitst naar de componenten ontbreken in visionaire praatplaten met als gevolg weinig invulling aan de verplichte circulaire eisen. Nieuwe Europese wetgeving dwingt tot herziening van het ontwerp op basis van klimaatdoelstellingen.
@OudLid:
“de TCO over 5 jaar van eigendom is soms tot wel 70% lager dan een oplossing op basis van huur”
Kan je me helpen aan bronnen die hier wat over schrijven en eventueel bevestigen?
Will,
Zeker heb ik rapporten die uitspraak onderbouwen maar deze ga ik niet met je delen want dat is zoals je heel goed weet commerciële informatie. Ik vraag toch ook niet wat jij verdient met je ‘health checks’ als consultant?
Daar komt nog eens bij dat ik je het verhaal 6 jaar geleden al vertelde toen iedereen nog riep dat de cloud goedkoper was terwijl ik – zoals je terug kunt lezen op dit portaal – stelde dat de cloud wel kansen biedt maar geen wonderen. Een statement dat door analisten, waaronder Gartner, bevestigd is want hybrid cloud is de nieuwe realiteit. 6 jaar geleden noemde mijn toenmalige werkgever dat concept de Hybrid Enterprise en uitkomsten van het ‘Workload Placement Decision Model’ zijn real-life klantencases. Gezien het feit dat de IP van dit model niet bij ligt mag ik je aangaande de rode innovatie van kostenbesparing niet wijzer maken.
Ik kan je wel één tip geven betreffende het aandeel van de licentie-, onderhouds- of abonnementskosten voor de toegankelijkheid van je data. Tenslotte hebben verschillende software leveranciers deze truc ondertussen ook door en hebben ze hun licenties veranderd zodat ik daarmee geen geheim verklap.