Hoewel in Nederland de kennis en het innovatiepotentieel aanwezig is om e-health op grote schaal in te voeren, loopt ons land hierin achter op het VK, China en de VS. Knelpunten zijn juridische aspecten, wetenschappelijke validatie, structurele bekostiging, en aansluiting vinden bij de eindgebruiker.
Dit stelt algemeen manager van het National E-health Living Lab (Nell), Hine van Os in een interview met Computable. Een belangrijk doel van Nell is om samen met relevante stakeholders tot oplossingen te komen voor de meest prangende knelpunten voor opschaling van e-health-toepassingen. Het lab focust zich daarnaast op kwaliteit by design van e-health. Dit betekent al in de eerste ontwikkelfase van e-health-toepassingen rekening houden met kwaliteit in de breedste zin van het woord: van aansluiting op de belevingswereld van de patiënt tot en met de plaats van de innovatie in het zorgsysteem.
Expertgroepen
Om te komen tot oplossingen voor deze knelpunten heeft Nell expertgroepen opgericht. Deze bestaan uit stakeholders, van gemeenten tot aan advocatenkantoren op de Zuidas, en van patiëntverenigingen tot aan huisartsen. Van Os: ‘Het idee is om samen met experts uit het veld in gesprek te gaan over de grootste uitdagingen op een specifiek thema om vervolgens gezamenlijk tot concrete output te komen waarmee bijvoorbeeld e-health-ontwikkelaars en zorgverleners daadwerkelijk aan de slag kunnen in de dagelijkse praktijk.’
Lees hier het volledige interview met Hine van Os.
Wie is Hine van Os?
Hine van Os is sinds januari 2019 algemeen manager van Nell, waarbij hij zich samen met het team – bestaande uit veertien postdocs en assistent-professors en ruim dertig PhD-studenten met uiteenlopende achtergronden – richt op het ontwikkelen van kwalitatief hoogstaande e-health-toepassingen en het aanpakken van knelpunten die de opschaling en implementatie van e-health in Nederland in de weg staan.
Van Os spreekt tijdens Zorg & ICT 2020 op dinsdag 27 oktober van 15.00-15.45 uur in theater 5. De beurs vindt plaats in Jaarbeurs Utrecht. Gratis registreren voor de beurs kan via de site van Zorg & ICT.