ITvitae, een organisatie die talentvolle autisten klaarstoomt voor een ict-baan, bemiddelt binnenkort de 300ste kandidaat naar werk. Tijdens de nationale Autismeweek die van 28 maart tot en met 4 april aanstaande wordt gehouden, wil dit bedrijf uit Amersfoort extra aandacht voor mensen in het autistisch spectrum.
Kernboodschap is dat autisten de it-sector veel hebben te bieden. Mede door hun grote concentratievermogen kunnen deze talenten heel goed complexe softwareproblemen oplossen. Ze hebben vaak unieke vaardigheden die op gebied van bijvoorbeeld cybersecurity goed tot hun recht komen. Helaas krijgen deze mensen nogal eens te maken met discriminatie. Soms komen ze ook moeilijk door traditionele sollicitatieprocedures.
Frans de Bie, directeur ITvitae Learning: ‘Bij veel mensen bestaat helaas nog een eenzijdig beeld over autisme. Tv-programma’s bevestigen dit stigmatiserende beeld door gasten met een klassiek autismeprofiel uit te nodigen. Autisme kent echter veel gezichten en gradaties.’
Volgens ITvitae Learning zitten twintigduizend mensen met autisme en een bovengemiddeld IQ werkloos thuis. De Bie: ‘Deze verborgen talenten staan aan de zijlijn en zien veelal geen perspectief om de situatie te keren.’ Met een passende opleiding en de juiste ondersteuning lukt volgens De Bie wel om een groot deel van hen succesvol op te leiden en naar duurzaam werk te bemiddelen als ict-professional.
Vastlopen
De Bie: ‘Het merendeel van onze studenten is uitgevallen in het reguliere onderwijs. Als het al lukt om de middelbare school succesvol af te ronden, gaat het bij velen tijdens hun hbo- of universitaire opleiding mis. Niet door gebrek aan capaciteiten, maar door het ontbreken van de juiste ondersteuning.’
Oud-student Lars zegt: ‘In het reguliere onderwijs werd ik nooit begrepen en ben ik meer bezig geweest met overleven in plaats van leren.’ Lars heeft in 2018 het cybersecurity-opleidingsprogramma bij ITvitae gevolgd en werkt nu als cybersecurity-rechercheur.
Oud-student Youri herkent zich in dit verhaal: ‘Een doorsnee jeugd heb ik niet gehad. Ik was negen toen ik naar de middelbare school ging, op mijn vijftiende ging ik naar de universiteit. Na een paar jaar studeren liep ik vast.’ Youri zat vervolgens zeven jaar zonder perspectief thuis totdat hij een it-opleiding tot datascience-specialist kreeg. Youri kreeg zijn vertrouwen weer terug en heeft inmiddels een vaste baan als data scientist bij een grote internationale organisatie.