Ict en telecom zijn voor de coronacrisis in algemene zin aangemerkt als vitale processen in de categorie B. Dit wil zeggen dat uitval tot ernstige maatschappelijke en economische schade kan leiden.
Michiel Steltman, directeur van de brancheorganisatie DINL (digitale infrastructuur), is verheugd over het compromis dat met het ministerie van Economische Zaken & Klimaat is bereikt. Als de nood aan de man is en een totale lockdown zou plaatsvinden, kan de sector daarom toch doordraaien.
DINL had het ministerie gevraagd specifieker te benoemen dat cruciale digitale online diensten de status categorie B krijgen. Maar volgens Steltman blijkt de wet dat niet toe te staan. In de praktijk betekent het compromis dat medewerkers van datacenters, hostingbedrijven en cloud diensten tijdens een lockdown toch de straat op mogen gaan.
Categorie B
Ict en telecom hebben nu dezelfde status als bijvoorbeeld regionale distributiebedrijven van elektriciteit en gas. Onder ict/telecom vallen bedrijven die internet en datadiensten mogelijk maken. Eerder vielen internettoegang en dataverkeer hieronder. Ook spraakdienst en sms, betalingsverkeer en communicatie met en tussen hulpdiensten zitten in deze categorie.
Hetzelfde geldt voor basisregistraties personen en organisaties, interconnectiviteit (transactie-infrastructuur voor informatie uit basisregistraties), elektronisch berichtenverkeer en informatieverschaffing aan burgers alsmede identificatie en authenticatie van burgers en bedrijven. Ook komen ze in aanmerking voor kinderopvang. Verder bestaat er nog categorie A. Daarbij gaat het om vitale processen die nog grotere gevolgen hebben bij uitval zoals de drinkwatervoorziening.
Daarnaast is de afgelopen weken verduidelijkt welke beroepsgroepen als cruciaal gelden. Mensen met een onmisbare facilitaire of ondersteunende functie zoals ict kunnen hun kinderen naar de noodopvang brengen. Steltman: ‘Een week geleden leek dit nog een probleem te worden, maar in de praktijk wordt de soep niet zo heet gegeten als zij wordt opgediend.’
Een andere brancheorganisatie, NLdigital, wil toch nog meer duidelijkheid. In een brief aan de Tweede Kamer wordt gevraagd de status van ict-bedrijven te verhelderen. Volgens NLdigital staat ICT niet in de lijst met cruciale beroepen, terwijl veel leden wel onmisbare support en diensten leveren aan bijvoorbeeld nutsbedrijven, zorginstellingen, gemeenten en veiligheidsregio’s.