De zorg op afstand krijgt een krachtige stimulans nu veel thuiswonende cliënten door de coronacrisis niet zijn te bereiken. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) maakt direct geld vrij voor extra digitale toepassingen. De noodregeling richt zich op ondersteuning van thuiswonende kwetsbare ouderen en personen met een chronische ziekte of beperking.
De noodregeling valt binnen de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET). De regeling is bedoeld voor zorg- en welzijnsorganisaties die nu extra willen investeren in digitale zorg op afstand. Dit gaat bijvoorbeeld om aanbieders van wijkverpleging, ggz-aanbieders en ziekenhuizen. Via de regeling is per aanvraag vijftigduizend euro beschikbaar. Aanvragen zijn met onmiddellijke ingang in te dienen.
Volgens de bewindsman is contact in de zorg voor kwetsbare ouderen juist nu heel belangrijk. Hij zegt: ‘Nu door de corona-maatregelen de zorg soms lastig te realiseren is, moeten we alles uit de kast halen om de digitale instrumenten te benutten die al voorhanden zijn.’
De zorg staat onder druk door het Covid-19-virus en de maatregelen om verspreiding te voorkomen. Zorgaanbieders hebben daarom behoefte aan meer technologische mogelijkheden om snel zorg op afstand te kunnen bieden of om mantelzorgers te ondersteunen bij hun zorgtaken, zoals beeldschermzorg, indicatiestelling via een app en medicijndispensers.
Voldoende voorraad
Het ministerie van VWS heeft leveranciers van apparaten voor beeldschermzorg verzocht om voldoende voorraad te reserveren. De zorgsector moet voorrang krijgen. Om de implementatie van beeldschermzorg te versnellen biedt de regeling een Fasttrack Beeldschermzorg aan. Daarmee worden zorgorganisaties praktisch en direct ondersteund in het maken van de juiste keuzen.
Per aanvraag is vijftigduizend euro beschikbaar. De subsidie wordt primair ingezet om projectkosten voor het implementeren van de digitale toepassingen te kunnen betalen. Hulp bij de implementatie mag ingehuurd worden. Daarnaast is tot aan de helft van het bedrag te besteden aan technologie zoals aanschaf van licenties of apparaten. Er wordt geen eigen bijdrage gevraagd. Alle zorgaanbieders kunnen gebruikmaken van de regeling door het indienen van een korte aanvraag.
De regeling heeft helaas wel wat beperkingen: wanneer de “softwarekosten” worden gedekt door de regeling dan geldt dit niet voor de “contacturen” met de behandelaar. Het is een behandeling, maar onduidelijk is of dat gedeclareerd kan worden bij de ziektekostenverzekering en tegen welk tarief. Verder zijn verschillende beroepen niet zo geschikt voor e-health, bijvoorbeeld de tandarts. Bij fysiotherapeuten is bijvoorbeeld het probleem dat je als behandelaar op deze wijze geen onderzoek kunt doen bij de patient. Veel oudere patiënten hebben bovendien geen computer of kunnen er moeilijk mee omgaan.
Volgens iemand die een aanvraag wilde doen is de pot van 28 miljoen inmiddels leeg, en kan er geen aanvraag meer worden gedaan.