Nauwelijks een halfjaar nadat het bedrijf aankondigde dat het tweeduizend 5G-patenten in portefeuille had, heeft Nokia er alweer duizend bijgedaan. Dit toont de versnelling van Nokia’s leiderschap in de technologische ontwikkeling en standaardisatie van 5G, zeggen de Finnen.
De patentenopmars in 5G wordt goeddeels gestuwd door het onderzoek en de ontwikkeling die gedaan wordt bij Nokia Bell Labs, waar verschillende, fundamentele 5G-technieken zijn uitgevonden. Nokia biedt die technieken dan aan bij de 3GPP, die de 5G-standaarden ontwikkelt. 3GPP is een partnership van zeven organisaties die zich met standaardisatie bezighouden, waaronder ETSI, het Europese Telecommunicatie en Standaardisatie Instituut.
In totaal spendeerde Nokia de laatste twee decennia zo’n 129 miljard euro aan r&d, waarvan 4,4 miljard alleen al in het afgelopen jaar. De SEP-portefeuille (Standard Esssentials Patents) is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld in omvang. Nokia Bell Labs produceert het merendeel van deze SEP’s en Nokia Technologies beheert en licentieert deze aan meer dan tweehonderd licentiehouders, waaronder de meeste grote smartphone-leveranciers en veel automerken.
‘Nokia definieerde veel van de fundamentele technologieën die in vrijwel alle mobiele apparaten en digitale systemen en netwerken worden gebruikt’, zegt Marcus Weldon, Nokia-cto en voorzitter van Nokia Bell Labs. ‘Deze uitvindingen zijn cruciaal voor het nieuwe industriële iot. Wij standaardiseren deze uitvindingen om een wijdverspreid gebruik en toepassing mogelijk te maken. De voordelen van 5G zijn in eerste instantie in enorme hoeveelheden nieuwe capaciteit voor de consument. Maar naarmate de nieuwe technologie en netwerkarchitectuur zich ontwikkelt, zal het nieuwe toepassingen voor ondernemingen en industriële bedrijven mogelijk maken. Daarbij zullen end-to-end-5G-netwerken het kritische weefsel vormen voor de vierde industriële revolutie.’
Wereldrecord
Naast radionetwerken en -technologieën heeft Nokia ook patenten rond ook de fronthaul-, backhaul- en optische transportnetwerksystemen. Nokia Bell Labs kondigde onlangs bijvoorbeeld een nieuw wereldrecord in glasvezel aan om snellere en bredere 5G-netwerken voor de toekomst mogelijk te maken. Onderzoekers van Nokia Bell Labs zetten het wereldrecord voor de hoogste single carrier bit rate op 1,52 Terabit per seconde over 80 kilometer standaard single mode glasvezel. Dat is het equivalent van het gelijktijdig streamen van anderhalf miljoen YouTube-video’s en vier keer de normale capaciteit.
Klinkt als veel…
… maar hoeveel 5G patenten hebben Ericsson en Huawei?