De gemeenten hikken behoorlijk aan tegen de uitvoering van de kabinetsmaatregelen ter ondersteuning van zzp'ers en andere zelfstandige ondernemers die zonder opdrachten zitten. Ze verwachten meer dan honderdduizend bijstandsaanvragen van zzp'ers te moeten verwerken. Het is de vraag of alle systemen dat aankunnen. Ook ligt fraude op de loer.
Een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt in het FD dat snelle uitbetaling alle voorrang krijgt. Het toetsen van de rechtmatigheid krijgt daarbij lage prioriteit.
Het bedrijfsleven is over het algemeen blij met de tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten maar tast in het duister over de precieze uitvoering daarvan. Het is sommige ondernemers onduidelijk hoe het omzetverlies wordt gemeten. De overbruggingsregeling voorziet in een vergoeding van 90 procent van de loonsom wanneer 100 procent van de omzet wegvalt. Die compensatie is lager als het omzetverlies kleiner is. De interpretatieproblemen blijken uit een rondgang waarover het FD bericht. Het omzetcriterium kan ook nadelig uitpakken voor bedrijven met relatief lage loonkosten die al een beroep hadden gedaan op de oude regeling, die uitging van urenverlies.
Een ondernemer die omzetverlies verwacht (minimaal 20 procent) kan bij het UWV voor drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. De uitkeringsinstantie zal een voorschot verstrekken van 80 procent van de gevraagde tegemoetkoming. Voorwaarde is dat er geen personeel ontslagen mag worden om bedrijfseconomische redenen in de subsidieperiode. Hierdoor kunnen bedrijven hun personeel blijven doorbetalen.
Fraude
Fraudespecialisten vrezen ook misbruik van de noodtoeslagen. Volgens Marcel Pheijffer, hoogleraar forensische accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden, ontbreekt de tijd die nodig is om systemen geheel fraudebestendig te maken. De specialisten vrezen ook dat fictieve werknemers op de loonlijst worden gezet waarvoor vervolgens steun wordt aangevraagd. Volgens Hoffmann Bedrijfsrecherche ligt de drempel voor misbruik laag. Deze specialist in fraudeonderzoek vindt dat de overheid duidelijk moet communiceren welke sancties in het verschiet liggen bij misbruik. Gepleit wordt voor een strenge controle achteraf op de aangeleverde gegevens. In geval van misbruik dient de overheid ten onrechte uitgekeerde steun met hoge rente terug te vorderen en zware boetes op te leggen.