Diverse ict-dienstverleners zijn betrokken bij overleg over de uitvoering van het noodpakket dat het kabinet heeft opgesteld. Centric, Pinkroccade en Wigo4it waren woensdag uitgenodigd door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).
Op dinsdag 17 maart presenteerde het kabinet een noodpakket van maatregelen om banen te behouden en de economie te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Het is de bedoeling dat het pakket snel wordt georganiseerd en geïmplementeerd. Een groot deel van de uitvoering is in handen van gemeenten, maar soms ook ministeries als SZW en Economische Zaken en Klimaat (EZK).
De maatregelen leggen extra druk op deze organisaties. Pinkroccade schrijft dat er veel vraag is naar extra inzet van de consultants, ter ondersteuning van de uitvoering van vitale processen en om na te denken over de aanpassingen van software en processen.
Uitvoeringprocessen
Het overleg tussen VNG, SZW en de drie ict-dienstverleners had voornamelijk betrekking op de uitvoeringsprocessen bij gemeenten en de consequenties van het noodpakket. ‘Wij stellen onze kennis, capaciteit en software beschikbaar om gemeenten te ondersteunen bij de dienstverlening aan hun burgers’, schrijft Centric. Naar aanleiding van het overleg bepalen de dienstverleners welke hulp ze de gemeenten op korte termijn kunnen bieden.
‘De focus ligt vooral op ondersteuning van vitale processen en aanpassing van de software die nodig is om het noodpakket uit te voeren’, aldus de drie bedrijven. ‘Voor de middellange termijn werken we samen met de leveranciers en de betrokken instanties aan snelle aanpassingen (…) Als de maatregelen zijn uitgewerkt bepalen we samen wat voor elke gemeente de juiste aanpak is.’
Noodmaatregelen
Het kabinet heeft diverse maatregelen aangekondigd die ervoor zorgen dat grote en kleine bedrijven de coronacrisis doorstaan. Zo zorgen de maatregelen ervoor dat bedrijven hun personeel kunnen doorbetalen en dat zelfstandigen een overbrugging kunnen krijgen. Ook genieten ondernemers versoepelde belastingregels, compensatie en extra kredietmogelijkheden.
De aangekondigde maatregelen hebben gevolgen voor de uitvoerende instanties. Zo stelt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten in en biedt via de gemeenten een tijdelijke versoepelde regeling ter ondersteuning van zelfstandig ondernemers.
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) gaat de regeling Garantie ondernemersfinanciering verruimen van 400 miljoen naar 1.500 miljoen euro, geeft kleine ondernemers een rentekorting op microkredieten en is verantwoordelijk voor de compensatieregeling voor getroffen sectoren, zoals de horeca en de reisbranche. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) biedt een tijdelijke borgstelling voor land- en tuinbouwbedrijven. De VNG bekijkt mogelijkheden om lokale belastingaanslagen aan ondernemers stop te zetten en al opgelegde aanslagen aan bedrijven in te trekken.