Het initiatief van De Nederlandsche Bank (DNB) om gebundeld standaardsoftware in te kopen voor Europese centrale banken en Europese financiële instituties is gesneefd. Praktische problemen met de leveranciers alsmede het uitblijven van deelnemers noopte DNB er toe zich aan te sluiten bij rijksbrede aanbestedingen in Nederland.
DNB startte eind 2015 de omstreden, want potentiële marktverstorende, Europese tender ‘IT Software Portfolio Management and Reseller-services’. Het betrof een opdracht van zes jaar, waarvoor DNB drie raamcontractpartners zocht voor het leveren, onderhouden en ondersteunen van standaardsoftware. De aanbesteding was zo opgezet dat andere Europese centrale banken en Europese financiële instituties konden aanhaken. Geschatte waarde: tussen de 75 en honderd miljoen euro. DNB selecteerde uiteindelijk drie licentiepartners voor deze geclusterde opdracht: Comparex, Insight en SoftwareOne.
Recent bleek dat DNB zich voor het aanschaffen van standaardsoftware heeft aangesloten bij de rijksbrede standaardsoftwareaanbesteding EASP (Europese Aanbesteding voor Standaard Programmatuur) 2019. Hieraan hebben negen ministeries plus een aantal overheidsdiensten/zbo’s meegedaan. Daarmee komt een vroegtijdig einde aan de eigen Europese tender van DNB.
De bank zegt in een reactie dat deze raamovereenkomst met een Europese insteek was ontworpen met een concurrentiestelling tussen de drie eerder genoemde partijen. Van Insight werd na afloop van de eerste termijn afscheid genomen en SoftwareOne nam in 2019 Comparex over. ‘Die partijen zijn bezig om hun werkzaamheden te integreren en daarmee zal de concurrentiestelling in de raamovereenkomst vervallen. De (uiteindelijke) fusie van beide raamcontractanten maakt voortzetting van de raamovereenkomst – juridisch gezien – onmogelijk’, aldus een zegsman van DNB.
Kracht van central inkopen
Aan de clustertender van DNB zijn zover bekend geen andere Europese financiële instellingen aangehaakt. Op vragen daarover gaf de bank geen antwoord. Wel geeft de woordvoerder aan dat DNB nog steeds ‘gelooft in de kracht van centraal inkopen’. DNB is daarom actief betrokken bij meerdere rijksbrede initiatieven om hiervan gebruik te maken, onder meer sinds 1 februari 2020 ook deelnemer te zijn van de EASP2019-raamovereenkomst.’
Saillant detail: bij twee van de zes percelen van EASP2019 waarin DNB meedoet, is bij het ene perceel in zee gegaan met Insight, de licentiepartner die bij het oude contract afhaakte. De contractpartners van het andere perceel zijn Comparex en Protinus IT.