De Tweede Kamer vreest dat de strategische positie van Nederland als datahub in gevaar komt. Het tijdig vervangen van de internationale zeekabels voor dataverkeer krijgt onvoldoende aandacht van het kabinet. Ook ontbreekt het aan regie.
Dit bleek gisteren tijdens overleg in de Tweede Kamer over de digitalisering. Andere Europese landen zijn hard bezig dit belangrijke onderdeel van de internetinfrastructuur naar zich toe te trekken. Onder meer Frankrijk, Noorwegen en Finland wenden al hun diplomatieke invloed aan om deze kabels binnen te halen.
De Kamerleden Kees Verhoeven (D66), Anne Weverling (VVD) en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) vinden dat het kabinet zich te passief opstelt. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) zei gisteren geen noodzaak te zien tot ingrijpen. Ze verwees naar een recente studie van onderzoeksbureau Stratix dat er op deze kabels voldoende ruimte is voor alle dataverkeer.
Volgens Michiel Steltman, directeur van Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL), slaat Keijzer hier de plank volledig mis. ‘Dat er thans nog genoeg capaciteit is, zegt niets over de toekomst’, zegt hij in een eerste commentaar. Steltman vindt dat de staatssecretaris de studie van Stratix volledig verkeerd interpreteert. ‘Als je zo redeneert dan hoef je ook niet aan 5G te denken. Want 4G kan het huidige verkeer nog aan.’ Volgens de DINL-directeur breekt een te afwachtende houding Nederland straks lelijk op.
Potjes
Ook de opmerking van Keijzer dat ‘de overheid geen kabels aanlegt’ wekt zijn bevreemding. De staatssecretaris betoogde gisteren dat de investeringen op het bord van het bedrijfsleven liggen. Steltman: ‘Destijds zijn veel kabels dankzij publiek-private samenwerkingen tot stand gekomen. Instellingen als het CWI, Nikhef en Surf investeerden mee. Het kabinet stelde daarvoor potjes beschikbaar.’ Zeker nu andere landen zo actief zijn met het binnenhalen van zeekabels, kan het ministerie niet achteroverleunen. De DINL-voorzitter zou graag zien dat Keijzer de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op dit dossier gaat zetten. Ook is het nodig de diverse partijen bij elkaar te brengen die de Nederlandse positie kunnen verbeteren.
Verder zei Keijzer dat het kabinet aan de slag gaat met het Gaia-X-initiatief dat een Europese data-infrastructuur wil bevorderen. Vooral Duitsland en Frankrijk willen het aanbod van clouddiensten versterken die onder de Europese wetgeving vallen in plaats van de Amerikaanse. Het ministerie van EZ bekijkt momenteel hoe de EU op gebied van de data-infrastructuur meer zelfvoorzienend kan worden. Volgens Keijzer hebben zich bij het ministerie diverse Nederlandse bedrijven gemeld. In samenwerking met het bedrijfsleven wordt een Nederlandse inbreng voorbereid. Het is nog te vroeg om te stellen dat Nederland zich achter het Frans-Duitse initiatief schaart, maar de eerste stap is gezet.