Het aantal octrooiaanvragen ingediend door Nederlandse bedrijven bij het Europees Octrooibureau (EOB) is in 2019 met 2,6 procent gedaald. Dit gebeurde na twee opeenvolgende jaren van gestage groei. Met 6.954 octrooiaanvragen is Nederland nog steeds het op drie na grootste land van herkomst voor octrooiaanvragen van de 38 lidstaten van het EOB. Wereldwijd zijn we achtste.
Dit blijkt uit cijfers van het Europees Octrooibureau (EOB). Sterk groeit het aantal octrooiaanvragen op het gebied van digitale communicatie en computertechnologie. Digitale communicatie staat voor de eerste keer in meer dan tien jaar op de eerste plaats waar het octrooiaanvragen bij het EOB betreft. Het boekte de sterkste groei in 2019, met net geen twintig procent. Daarmee werd medische technologie verslagen dat sinds 2006 de meest octrooi-actieve sector was.
Bij digitale communicatie, waaronder cruciale technologie voor de toepassing van draadloze 5G-netwerken, is het aandeel van octrooiaanvragen uit China, de VS en Europa nagenoeg gelijk. Elk is verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van het totaal. Met een stijging van twee derde droegen Chinese bedrijven het meest bij aan de groei in deze sector.
De op één na snelst groeiende sector was computertechnologie (10,2%), Vooral voor kunstmatige intelligentie werden meer octrooien aangevraagd. Amerikaanse bedrijven waren goed voor bijna veertig procent van alle octrooiaanvragen in de sector computertechnologie, gevolgd door EOB-lidstaten met een aandeel van dertig en China met iets meer dan tien procent van het totaal.
Philips, Signify en NXP waren de Nederlandse top-octrooiaanvragers. Chipfabrikant NXP vroeg 351 octrooien aan, een stijging van circa twaalf procent. Veruit de meeste octrooiaanvragen kwamen uit Eindhoven.
Het EOB signaleert een groeiend belang van digitale technologie. Huawei stond in 2019 bovenaan met 3.524 octrooiaanvragen. Samsung schoof op naar de tweede plaats en LG nam de derde plaats voor haar rekening. De twee Zuid-Koreaanse bedrijven werden gevolgd door het Amerikaanse bedrijf United Technologies en de top-aanvrager van 2018, Siemens, dat uiteindelijk vijfde werd.