Minister Wiebes maakt zich geen zorgen om de situatie bij Centric. De interne ontwikkelingen bij het bedrijf hebben vooralsnog geen gevolgen voor de dienstverlening aan overheden en belangrijke instellingen. Dit schrijft de bewindsman als antwoord op vragen uit de Tweede Kamer.
Sinds eind 2018 heerst er een bestuurlijke crisis bij ict-dienstverlener Centric en zijn zusterbedrijven, zoals Strukton en het beursgenoteerde Oranjewoud. Dit leidde tot een leegloop in de top van het bedrijf. Eigenaar Gerard Sanderink houdt zich meer bezig met de dagelijkse bedrijfsvoering en laat zich adviseren door personen van wie velen de deskundigheid betwijfelen.
Veel overheden maken gebruik van de diensten van Centric en dus is de Tweede Kamerfractie van het CDA ongerust over de ontwikkelingen bij Centric en de wijze waarop het bedrijf wordt bestuurd. Pieter Omtzigt, Mustafa Amhaouch en Erik Ronnes vroegen het kabinet in januari om een reactie over de problemen in het bedrijf, over de inzet van de omstreden cybersecurity-adviseur Rian van Rijbroek door Sanderink en over de taken van de raad van commissarissen bij de onderneming.
DNB en BNG
Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) maakt zich geen zorgen over de situatie bij Centric, schrijft hij deze week. Organisaties als De Nederlandsche Bank (DNB) en de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) nemen weliswaar diensten af bij het bedrijf, maar hierin zit niet de ict-beveiliging waarover de drie Kamerleden zich de meeste zorgen maken. Volgens de bewindsman wordt de dienstverlening van Centric beoordeeld op basis van rapportages en die wijzen uit dat de geleverde kwaliteit ‘onveranderd op een goed niveau ligt’, aldus Wiebes.
De minister laat in het midden of de raad van commissarissen van Centric moet ingrijpen bij de bestuurlijke onrust in het bedrijf. De rvc controleert of de bestuurders handelen in het belang van de onderneming. Of Centric voldoende commissarissen heeft en of deze moeten ingrijpen, daarover doet Wiebes geen uitspraak.
Onbevoegd
Wiebes is wel stellig als het aankomt op de inzet van Sanderinks partner Rian van Rijbroek bij boekenonderzoek. Zij is daartoe volgens de wet niet bevoegd en heeft ook geen toestemming gekregen van de Korpschef, aldus de minister. Van Rijbroek is omstreden. Zij profileert zich als cyberexpert, maar wordt door velen niet als dusdanig beschouwd.
Computable heeft de CDA-Kamerleden gevraagd om een reactie op de antwoorden van de minister, maar deze nog niet ontvangen. In dagblad Tubantia meldt Pieter Omtzigt dat hij er niet tevreden mee is. Hij denkt dat hij niet het hele antwoord heeft gekregen.