De politiebond ACP maakt zich ernstige zorgen over de aanhoudende problemen met het communicatiesysteem C2000. In een brandbrief aan minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vraagt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp om ingrijpen van de bewindsman en de korpschef wanneer de storingen eind deze maand niet zijn verholpen.
De ACP wijst erop dat politiemensen en andere C2000-gebruikers sinds de migratie van 27 op 28 januari jongstleden met ‘onaanvaardbare haperingen in de verbindingen kampen’. Deze storingen hebben tot onacceptabele situaties geleid, aldus Van de Kamp.
Alle patches en updates ten spijt ziet hij geen significante veranderingen. De ACP-voorzitter begrijpt ook niet hoe Grapperhaus in een brief aan de Tweede Kamer heeft kunnen concluderen dat de migratienacht succesvol is verlopen. De bewindsman gaf daarin een aantal voorbeelden dat C2000 goed zou werken.
Noodmaatregelen
Maar volgens Van de Kamp is dat lariekoek. Geheel voorbij wordt gegaan aan het feit dat noodmaatregelen zijn getroffen om tijdens de dienst via Direct Mode Operation (DMO) op korte afstand met elkaar te kunnen communiceren. Deze maatregelen werden genomen vanwege de aanzienlijke veiligheidsrisico’s die de huidige status van het netwerk met zich meebrengt. Grapperhaus betitelde de incidenten als ‘dekkingsproblemen’. Maar Van de Kamp vraagt zich af of hier geen andere problemen spelen.
Omdat de verbinding niet altijd werkt, ontstaat bij de agenten op straat volgens de bond ‘een groot gevoel van onveiligheid’. De ACP vindt dat maatregelen moeten worden genomen als de problemen per 1 april aanstaande niet zijn opgelost. Agenten zouden niet meer alleen op straat moeten gaan. Meldingen met enig risico op escalatie moeten met minimaal twee, dubbel bemenste eenheden, in behandeling worden genomen. Bovendien dienen alle politiemensen nu al te worden voorzien van een Push-To-Talk account als backup. Ook is een fysieke drukknop nodig om de app direct te kunnen bedienen.