Het gebruik van cloud native technologieën begint mainstream te worden. Containers waarin applicaties zitten verpakt, worden de basis voor de bouw van een cloud native infrastructuur. Steeds meer containers komen ook echt in productie in plaats van alleen in de testfase. Momenteel is dat al 84 procent, terwijl dat in 2016 nog maar 23 procent was.
De Cloud Native Computing Foundation (CNCF) die onder de Linux Foundation valt, meldt dat in haar jaaroverzicht over 2019. De uitrol van containertechnologie neemt toe. Ook de snelheid waarmee dit gebeurt, wordt steeds groter. Bij de ‘volwassen’ technologieprojecten die de CNCF onder haar hoede heeft zoals Kubernetes, Prometheus, Envoy, CoreDNS, containerd en Fluend, betreft meer dan de helft van het gebruik ‘productie’. De tijd is voorbij dat dit soort technieken alleen maar vrijblijvend werden uitgetest. Eindgebruikers werken nu ook echt mee.
Ook bij technologieën die een minder hoog niveau van volwassenheid hebben bereikt, neemt het gebruik in productie toe. Uit het jaaroverzicht blijkt dat 78 procent van de respondenten Kubernetes in productie gebruikt, het orkestratieplatform voor uitrollen van code in de cloud. Dat is een forse vooruitgang vergeleken met een jaar eerder toen dit percentage 58 bedroeg.
Linux van de infrastructuur
Kubernetes wordt het Linux van de moderne infrastructuur. Als middleware wordt het tussen applicaties en de infrastructuur geplaatst. Ook bij Prometheus, een opensource-toolkit voor monitoring en alerts, is het percentage productie (72 procent) toegenomen. CoreDNS, een Kubernetes cluster DNS, zit op 69 procent. Fluentd, een multi-purpose data collector, komt tot 64 procent.
Ook allerlei recente toevoegingen aan het ecoysteem rond het Kubernetes-opensourceproject beginnen aan te slaan. 18 procent geeft aan een service mesh in productie te hebben. Bij service mesh staat de applicatielogica onafhankelijk van de netwerktopologie, load balancing en service discovery.
Service mesh
Hoopgevend is ook dat 47 procent het gebruik van service mesh in hun organisatie evalueert. Ten minste 41 procent gebruikt serverless computing. Bij deze snel opkomende software-architectuur hoeft de ontwikkelaar van apps zich niet meer druk te maken over de onderliggende infrastructuur.
De CNCF constateert verder een toename in het aantal CI/CD-tools, een pijpleiding voor software-ontwikkeling waarbij ‘continuous integration’ wordt gecombineerd met ‘continuous delivery’ of ‘continuous deployment’. Ook de betrouwbaarheid van deze tools wordt steeds groter, aldus de CNCF.
Cloud native software vereenvoudigt de bouw van complexe applicaties, stelt de CNCF. Tegelijkertijd kunnen organisaties deze applicaties sneller ontwikkelen en uitrollen. Veel nieuwe projecten op gebied van serverless, service mesh en opslag profiteren mee van de opmars die containers maken.
Mooie ontwikkeling die ook bijdraagt aan een cloud-onafhankelijk computing model.
Jammer dat de auteur de vergelijking met serverless maakt terwijl dit bij container-based oplossingen vaak niet het geval is.
Dit in tegenstelling tot daadwerkelijke serverless modellen die vaak cloud specifiek zijn zoals AWS Lambda of Azure Functions.
Hi Bas,
Ik snap je reactie. Als je een Kubernetes cluster zelf draait is dat niet serverless aangezien serverless per definitie het omarmen van een dienst van iemand anders is.
However, hier is mijn opinie om te delen wat er wellicht bedoeld wordt.
Ik denk namelijk dat de meeste serverless oplossingen zoals Cloud functions van Azure, Google, IBM en Lambda van AWS gebaseerd zijn op containeroplossingen zoals Docker, Kubernetes, etc.
Containers zijn eigenlijk een middel om serverless functies mogelijk te maken.
Als je als bedrijf 1 of meerdere container services zoals Kubernetes al dan niet in een mesh met elkaar draait, creëer je voor je interne ontwikkelaars en applicatie beheerders een soort serverless oplossingen. Zij zullen microservices en applicaties deployen zonder dat zijn de fysieke onderliggende servers hoeven te beheren.
Cloud is dan meer een abstractielaag om applicaties los te koppelen van een gefixeerde infrastructuur.
En eigenlijk vind ik dat wel een mooie gedachte die ook nog een paar andere skeptici over de streep kan trekken. Je hoeft dus niet per se een externe (gecentraliseerde) leverancier te hebben om cloud computing op te wekken. En dat is toch ook de essentie? Het moet niet uitmaken WAAR je compute draait, zolang je het maar software gestuurd aansturen. Want dat is in principe het onderliggende doel.Faciliteren van functies zonder de last van infrastructuur beheer en het delen van utility die meeademt met de business. Extra compute nodig die je eigen infrastructuur even niet aankan? Dan wordt extern capaciteit aangeschakeld.
Dit is natuurlijk wel een wollig verhaal die praktisch gezien nog weinig voorkomt. Grotere databases zijn niet zo in een mesh service te proppen, maar meer een blok beton. Niettemin -en dan komen we weer bij cloud native- zou je database dus ook anders moeten structureren…..
@Bas, https://aws.amazon.com/eks/
Serverless option:
EKS supports AWS Fargate to provide serverless compute for containers. Fargate removes the need to provision and manage servers, lets you specify and pay for resources per application, and improves security through application isolation by design.
@Henri, “Het moet niet uitmaken WAAR je compute draait, zolang je het maar …”
Vergeet je data niet, anders ken ik er wel eentje die je er aan gaat herinneren 😉
Henri,
De cloud is het datacenter van een ander, het idee van serverless wringt dus met de realiteit als we naar een paar nieuwe (Europese) problemen in het klimaat vraagstuk kijken. Europese LoT-9 uitdaging aangaande server en storage gaat om het ‘iddle’ probleem van een scale-out architectuur, wat hierin precies bedoeld is mij ook nog onduidelijk maar ik denk dat straks veel containers ‘serverless’ aanspoelen op de stranden buiten Europa.
De problematiek van data portabiliteit vergeet even dat er tot heden nog altijd meer transacties middels een legacy oplossing zoals Cobol gedaan worden dan dat er zoekopdrachten in Google ingegeven worden. De reus met de lemen voeten van native cloud computing vergeet de realiteit van de netwerk beperkingen. De bandbreedte van een koffer met tapes is tot 2030 nog altijd ongeëvenaard als we kijken naar het volumes van containers, koffers als een commercieële tegenpool van de containers zou weleens de verrassing van 2025 kunnen worden.