In China is een robotarm ontwikkeld die aan het front in de strijd tegen het coronavirus kan worden ingezet. Volgens onderzoekers van de Tsinghua Universiteit te Beijing kan de robot de meest gevaarlijke klussen overnemen. Daarmee zijn levens te redden.
De robot kan dichtbij de patiënt worden ingezet waardoor artsen en ander medisch personeel minder gevaar lopen. De machine is in staat om speekselmonsters af te nemen. Ook het uitvoeren van een echo gaat hem makkelijk af. Hij kan ook de functie van een arts met een stethoscoop overnemen en naar bepaalde organen luisteren.
De machine bestaat uit een robotarm op wielen. De robot beschikt over camera’s waardoor doctoren op afstand kunnen meekijken. Medici hoeven niet in dezelfde kamer te zitten. Ze kunnen zelfs in een andere stad blijven.
Prof. Zheng Gangtie zegt zijn idee tijdens het Chinese Nieuwjaar te hebben gekregen. Hij hoorde toen dat besmetting van het ziekenhuispersoneel het grootste probleem was. Zheng stelde meteen een team samen en ging aan de slag. Hij borduurde voort op twee mechanische robotarmen die dezelfde technologie gebruiken als in ruimtevaartstations wordt toegepast.
De robots waren aanvankelijk bijna volledig geautomatiseerd, maar de artsen gaven het advies de mens toch een grotere rol te geven. Eén robot is al in Wuhan, een stad die zwaar is getroffen door het coronavirus. Artsen krijgen momenteel training in het gebruik ervan. Het plan is om de robot al aanstaand weekeinde te gaan inzetten.