Hewlett Packard Enterprise (HPE) en chipmaker AMD gaan voor het Amerikaanse ministerie van Energie (DoE) een supercomputer bouwen die de veiligheid van Amerika's nucleaire arsenaal moet vergroten. Vooral voor AMD, die op dit gebied altijd in de schaduw van Intel en IBM moest opereren, is dit een enorme opsteker.
AMD’s nieuwe cpu die bekend staat onder de codenaam Genoa, kan de supercomputer nog 30 procent snelller maken dan zeven maanden eerder was voorzien. Volgens HPE wordt de machine die El Capitan gaat heten, ’s werelds snelste exascale-supercomputer. De rekenkracht reikt tot twee exaflops, overeenkomend met 2.000 petaflops. Dit is ongeveer twee miljoen keer krachtiger dan een laptop. Dit betekent een miljard keer een miljard berekeningen, of wel een 1 gevolgd door 18 nullen.
HPE claimt dat El Capitan tien keer sneller wordt dan de huidige recordhouder. Verwacht wordt dat El Capitan op zijn vroegst eind 2022 kan worden opgeleverd. Amerika denkt met deze supercomputer leidend te kunnen blijven. Momenteel staan twee van ’s werelds vier snelste supercomputers in Amerika. Het andere duo staat in China.
El Capitan gebruikt naast de cpu’s van AMD ook grafische processors van die fabrikant. Elke cpu wordt ondersteund door een kwartet gpu’s. Deze gpu’s helpen vooral taken op gebied van ‘high performance computing’ en kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, ai) sneller te verwerken.
Dankzij de overname van Cray is HPE klaar voor het zogenoemde exascale-tijdperk. De supercomputer is gebaseerd op HPE’s Cray Shasta architectuur. Naast El Capitan levert HPE twee andere exascale-supercomputers aan het Amerikaanse Department of Energy: Aurora en Frontier.