De Franse technisch dienstverlener Spie wil zijn erp-landschap vernieuwen en stroomlijnen. In de decentraal geleide groep loopt Spie Nederland voorop. In zo'n twee jaar tijd worden hier alle vestigingen aangesloten op nieuwe software van de Zweedse leverancier IFS. Dit moet zorgen voor een efficiëntere bedrijfsvoering, verbeterde marges en een snellere integratie van overnames.
It-directeur Elena Pileri van Spie Nederland spreekt van een fors programma: ‘Het is een complex project en een grote verandering voor alle onderdelen. De afgelopen tien jaar heeft het bedrijf nogal wat overnames gedaan, nu is het tijd om de bedrijfsprocessen en it-systemen te harmoniseren.’
Spie (Société Parisienne pour l’Industrie Electrique) is zo’n twee jaar geleden begonnen met het opstellen van een strategie voor de vernieuwing van de enterprise resource planning (erp)-omgeving. Na een selectietraject viel de keuze van de groep op de software van IFS. Het betreft een op centraal niveau gesloten contract maar het gaat om aparte, lokale implementatietrajecten per land waarvan er momenteel drie lopen. ‘Spie is een decentraal geleid concern. Elk land hanteert zijn eigen tempo, maar natuurlijk wisselen we elkaars ervaringen uit,’ vertelt Pileri.
Order to cash
Bij Spie Nederland draaien diverse erp-oplossingen; er wordt gewerkt met Exact, SAP (via een overgenomen Nuon-activiteit) en met name Microsoft Dynamics AX 2009. In 2018 is de keuze gemaakt om dit te allemaal te vervangen door de cloudoplossingen Applications en Planning and Scheduling Optimization van IFS.
Was het niet logischer geweest als Spie had gekozen voor Microsofts cloudoplossing Dynamics 365 for Finance and Operations, de opvolger van AX? ‘Dat weet ik niet’, zegt Pileri. ‘Dat besluit is genomen voordat ik bij Spie aan boord kwam. Wat ik kan zeggen is dat het bedrijf een systeem zocht dat het gehele proces van ‘order to cash’ afdekt. IFS is hier goed in én sterk in project- en servicemanagement. Dat past bij een type bedrijf als Spie.’
Verder speelde bij de voorkeur voor IFS mee dat de software makkelijk schaalbaar is en volwassen (evergreen-architectuur) en een intuïtieve gebruikerservaring en branchespecifieke mogelijkheden kent.
Gefaseerd
Spie Nederland telt zo’n vijfendertig vestigingen; die gaan allemaal over op IFS. Het vernieuwingstraject neemt zo’n twee jaar in beslag en zal de nodige impact hebben op het bedrijf. Ook op de it-afdeling, stelt Pileri, waar zo’n 45 man werken die straks te maken krijgen met één centraal geleide erp-omgeving en voor een deel opgeleid moeten worden in IFS. Zelf heeft zij vanuit haar vorige banen volop ervaring opgedaan op het gebied van applicatie-modernisering, bijvoorbeeld bij de IJslandse voedselverwerker Marel. ‘Ik heb daar als it-directeur met erp-software van SAP van doen gehad. Dat komt goed van pas bij het traject dat Spie is gestart.’
De eerste berichten zijn positief. Slechts zeven maanden na het zetten van de handtekeningen onder de contracten, is de eerste vestiging (Terneuzen) van Spie Nederland al overgestapt op de planning- en enterprisesoftware van IFS. Het implementatietraject werd voorafgegaan door een proof of concept-fase van vier maanden.
De IFS-software wordt gefaseerd ingevoerd. In eerste instantie maakt Spie Nederland gebruik van de basisfunctionaliteiten. In een latere fase worden meer geavanceerde functionaliteiten toegevoegd en reeds geïmplementeerde functionaliteiten uitgebreid.
Team
Bij Spie Nederland werkt een vast, toegewijd team met beslissingsbevoegdheid en korte communicatielijnen samen met implementator IFS aan het project. Bij de werkzaamheden krijgen zij ondersteuning van de tandem Eqeep/Arvato. Eqeep uit Tiel is een IFS-expert in functioneel en technisch applicatiebeheer, terwijl het Duitse Arvato (onderdeel van het Bertelsmann-concern) het technisch beheer van de infrastructuur voor zijn rekening neemt. De IFS-software draait via het Arvato-datacenter op het Microsoft Azure-cloudplatform.
Spie Nederland is een dochteronderneming van de Spie Group, een technisch dienstverlener op het gebied van energie en telecom- en datacommunicatie. Het concern telt zo’n 47.000 medewerkers, waarvan 4.300 in Nederland, en heeft een omzet van ruim zes miljard euro.