Op de Nederlandse ict-overnamemarkt zijn in 2019 386 transacties gedaan. Dat is een record; het vorige record was in 2017 (383 deals). Er was vorig jaar veel kapitaal beschikbaar en er waren nog voldoende assets om in te investeren. In 2020 leek deze lijn door te zetten, maar de coronacrisis gooit roet in het eten. Dat blijkt uit cijfers van financieel adviesbureau Corporate Finance International (CFI), gespecialiseerd in het begeleiden van fusies en overnames.
CFI registreerde voor het eerste kwartaal van 2019 honderd, het tweede kwartaal 102, het derde kwartaal negentig en het vierde kwartaal 94 transacties. Daarbij gaat het om overnames, fusies en minderheidsdeelnemingen. ‘Je ziet in 2019 veel transacties over een breed spectrum, van telecom, hardware en software tot aan diensten, opleidingen en digitale marketing’, stelt Ramon Schuitevoerder, hoofd van het ict-team en partner bij CFI.
Er was in 2019 veel kapitaal beschikbaar. Investeerders wilden dit geld aan het werk zetten. Dat blijkt ook weer uit het slotkwartaal van vorig jaar, waar met name private equity zich heeft laten gelden. ‘Zowel met de aankoop – een entry – als verkoop – een exit – van bedrijven. Neem bijvoorbeeld Waterland: dat verkocht digital agency Dept aan The Carlye Group. Onder Waterland is Dept door middel van talloze overnames internationaal gaan groeien, onder de vleugels van Carlye, een groter en wereldwijd opererend Amerikaans fonds, kan Dept zijn positie verder uitbouwen.’
Waterland
Deze Nederlandse investeringsmaatschappij was sowieso in het vierde kwartaal van 2019 flink actief. Zo financierde het de eerste aankoop van First Consulting, waar het begin dit jaar instapte. Het Amsterdamse adviesbureau kocht it-dienstverlener Smartrules uit Utrecht, gespecialiseerd in low code. Waterland richt zijn pijlen bovendien steeds vaker op Duitsland. Het kocht bijvoorbeeld Netgo, een it-dienstverlener uit Borken die middels overnames wil groeien in de versnipperde Duitse it-markt.
Waterland kan voor de uitbouw van dit bedrijf onder andere putten uit de ervaring die het heeft opgedaan bij Within Reach uit Almere, waar de investeerder in 2018 instapte. Inmiddels, een paar acquisities verder, is het omgedoopt tot Enreach, actief als Europese ict- en telecommunicatiedienstverlener. Het bedrijf kocht bijvoorbeeld in het vierde kwartaal de bedrijven M Mobility (Denemarken) en Masvoz (Spanje), aldus Schuitevoerder.
Dynamische Dynamics-markt
Randy de Visser, associate in het ict-team van CFI, wijst op Fellowmind, waar de Noorse investeerder FSN Capital instapte. Dit bedrijf, voorheen bekend als CRM Partners, wil een Europees platform voor Microsoft Business Applications creëren. Nadat zo’n investeerder aan boord is gekomen, wordt de buy-and-build-motor aangezet. Hij ziet de investering als een bewijs voor de groeiende belangstelling in Microsoft Dynamics-partners.
De Visser wijst op twee eerdere transacties uit 2019: HSO uit Veenendaal haalde de Amerikaanse investeringsmaatschappij Carlyle aan boord en het al eerder genoemde Waterland kocht het Nederlandse Pylades én de Belgische Ad Ultima Group. ‘Er is veel interesse voor de Dynamics-markt vanwege de overgang naar het 365-cloudplatform. In Nederland, Duitsland, Scandinavië, eigenlijk heel Europa. Daarbij gaat er een shake-out plaatsvinden onder Microsoft-dienstverleners omdat Microsoft met minder én grotere partners wil werken. Daarom verwacht ik dat er dit jaar in dit veld nog wel de nodige overnames en fusies voorbij komen.’
Stroomlijning KPN
In het slotkwartaal van 2019 kwamen er ook weer transactie met KPN voorbij in het kader van de stroomlijning van het bedrijf. De meest in het oog springende was die met Cegeka, waarbij de Belgische ict-dienstverlener KPN ICT Consulting inclusief het onderdeel Call2 overnam. De kern van KPN ICT Consulting gaat terug tot Getronics, dat in 2007 door KPN werd overgenomen. Of eigenlijk, zoals een lezer van Computable opmerkte, oorspronkelijk afkomstig van Pinkroccade en daarvoor Pink Elephant. Bij de overname door Getronics van Pinkroccade in 2005 zijn deze onderdelen bij Getronics terecht gekomen en door de overname van Getronics bij KPN.
Behalve KPN Consulting verkocht KPN nog webhoster Argeweb aan Total Webhosting Solutions en zijn Avaya-klantcontactcenter-tak aan de Sabio Group. Het ict-concern is bezig met het opschudden van de organisatie – een vereenvoudigingsstrategie noemt het bedrijf dit – en stoot onderdelen af, zoals eerder in 2019 ook al het co-locatiebedrijf NLDC en het internationaal netwerk. Ook het opheffen en intern integreren van submerken, zoals internetaanbieder Xs4all, valt hieronder. Volgens Schuitevoerder zorgen de vervreemdingen er ook voor dat er geld in het laatje komt voor de hoge investeringen in het nieuwe 5G-netwerk. Hij verwacht dat het ict-concern nog wel meer onderdelen gaat verkopen.
Nederland = erp-land
Dat Nederland een enterprise resource planning (erp)-land is, bleek al uit eerdere overname-overzichten en wordt in dit vierde kwartaal van 2019 nog eens bevestigd. Zo lijfde Main Capital Partners Quadrant in, de onderneming achter King Business Software. Main is al eigenaar van Muis Software en van Ctrl. Inclusief het productportfolio van King Business Software wil Main een softwarecombinatie vormen die in de Benelux een sterke positie inneemt op het gebied van boekhoudsoftware, enterprise resource planning (erp)- en warehouse management software (wms).
Daarmee komt Main in het vaarwater van andere gelouterde, grotere partijen als Visma, Exact, Unit4 en Afas. Die eerste twee lieten zich ook niet onbetuigd in het vierde kwartaal. Exact liet zijn oog vallen op Winbooks, een Belgische ontwikkelaar van boekhoudsoftware, en Visma nam van Unit4 Verzuimsignaal over, een leverancier van software voor verzuimregistratie. In het derde kwartaal had de Noorse bedrijfssoftwareleverancier al een ander verzuimbeheersoftwarebedrijf (Dotweb) gekocht.
Tot slot zijn nog drie andere ‘vertical’ erp-deals vermeldenswaard: in de bouwsector verkochten Bolster Investment Partners en grootaandeelhouder Anton Schippers Kraan Bouwcomputing aan Nedvest Capital, in de voedingsmiddelenindustrie legde het Amerikaanse Appean de hand op branchegenoot Schouw Informatisering en in de afval- en reinigingsbranche werd PieterBas Automatisering overgenomen door het Ierse AMCS.
Kwartaaloverzichten
Overzichten
Klik op de links voor een overzicht van de overnames, fusies en deelnemingen op de Nederlandse ict-markt in de afgelopen negen maanden:
– eerste kwartaal: januari-maart 2019
– tweede kwartaal: april-juni 2019
Onzekerheid in 2020
In het eerste kwartaal van 2020 zijn alweer tal van deals gesloten, voornamelijk als uitloop van 2019. Maar inmiddels is door de onzekerheid rondom het coronavirus van die dynamiek geen sprake meer. Het jaar 2020 zal een terugval laten zien in aantal transacties, voorspellen Ramon Schuitevoerder en Randy de Visser van het ict-team van CFI. ‘Er ligt nog steeds voldoende kapitaal op de plank voor interessante bedrijven (‘assets’), maar dan moeten die wel voldoende voorhanden zijn.’
Het duo verwacht dat softwarebedrijven en clouddienstverleners met voorspelbare, terugkerende omzet, de aandacht van kopers blijven trekken. Edoch, voor dienstverleners zijn het onzekere tijden. Vooralsnog kunnen zij hun lopende orderboek door middel van thuiswerken meestal afmaken. Maar de instroom van nieuwe projecten hangt sterk af van het klantenprofiel van de dienstverlener en hun investeringsbereidheid in ict de komende periode. Met name voor it-specialisten op het gebied van eindmarkten als de reisbranche, consumentegoederen, vrijetijdsbesteding, detailhandell, vastgoed en petrochemie blijft het spannend. Dit bepaalt mede of 2020 een voldoende aantrekkelijk financieel resultaat laat zien voor een verkoop, besluit het tweetal.
(Dit artikel staat ook in enigszins gewijzigde vorm in Computable-magazine #02/2020)
Opvallende deals vierde kwartaal 2019
Een greep:
– Het Britse bedrijf Bregal Milestone kocht voor veertig miljoen euro een minderheidsbelang in Anywhere365. Dat is een Rotterdamse leverancier van zakelijke communicatiesoftware. Het Rotterdamse bedrijf pleegde omstreeks dezelfde periode twee Nederlandse acquisities: IQMessenger uit Dordrecht en Interchange uit Den Haag. Met de investeerder aan boord wil Anywhere365 Europees verder groeien. Bregal Milestone is een werkmaatschappij van het Zwitserse Cofra, een internationale holdingmaatschappij van de familie Brenninkmeijer (C&A).
– De Amerikaanse datacenteruitbater Digital Realty legt bijna 8,5 miljard dollar neer voor zijn Nederlandse branchegenoot Interxion die in New York aan de beurs genoteerd staat. Beide partijen exploiteren datacenters in onder meer Amsterdam.
– Er gaat sinds lange tijd weer een ict-bedrijf naar de Amsterdamse beurs: communicatie- en betaalplatform CM.com. De beursgang leek niet door te gaan maar in december stak investeringsfonds Dutch Star Companie One (DSCO) 65 miljoen in het Bredase bedrijf. DSCO, dat wel een notering heeft, fuseert in feite met de sms- en betaaldienst. Als gevolg krijgt CM.com alsnog de gewenste beursnotering, plus geld om schulden af te lossen en groei te financieren.
– Postnl bleek nog over een afdeling te beschikken voor klantencommunicatie (drukwerk, direct mail en printing-on-demand). Dit PostNL Communicatie Services bedient zo’n 1.500 bedrijven, waarvoor op jaarbasis ruim 150 miljoen mailpacks worden geproduceerd, verwerkt en uitgeleverd. Er werken circa 200 medewerkers die werken met productieapparatuur in Berkel en Rodenrijs, Den Bosch en Apeldoorn. Eind november stootte Postnl het onderdeel af aan de Amerikaanse Paragon Group en gaat het voortaan door het leven als Paragon Customer Communications.
– UiPath, de Amerikaanse leverancier van software voor robotic processing automation (rpa), wist Processgold binnen te halen. Dit is een Eindhovense aanbieder van process mining-technologie. UiPath verwacht veel van de combinatie van rpa- en process mining-mogelijkheden.
– Ook in dit kwartaal weer reuring op het vlak van digitale marketing. Zo kocht ict-dienstverlener Macaw uit Hoofddorp B+D Interactive. Dit is een Duits internetbureau voor digitale communicatie, digitale marketing en e-handel. De ict-dienstverlener Macaw uit Hoofddorp kondigde in 2018 al aan kansen te zien liggen op de Duitse markt en opende een kantoor in Düsseldorf.
– De Zweedse ict-dienstverlener Proact legde 17 miljoen euro neer voor Peopleware ICT Solutions uit Schiphol-Rijk. Het bedrijf uit Stockholm is van oorsprong een dataopslag- en beheerspecialist. Het heeft de ambitie om het portfolio en aanbod te verbreden alsook de aanwezigheid in een aantal landen.
– Eudonet, een Franse leverancier van customer relationship management (crm)-technologie in Europa, haalde Stb Automatisering & Advies op. Dit is een ontwikkelaar van crm-software voor verenigingen, goede doelen en opleidingsinstituten uit Houten.
– SDB Groep verwierf e-learningbedrijf The Competence Group (TCG) uit het Utrechtse IJsselstein. TCG werd in 2002 opgericht door Toon Rijken, die jaar daarvoor een van de oprichters was van het door Centric overgenomen KSI.
– Ook niet ict-bedrijven lieten van zich horen: Etos en DSM. Drogisterijketen Etos bemachtigde de Solvo Groep, eigenaar van medische informatiewebsites als Dokterdokter.nl, Gezondheidsplein.nl en Ziekenhuis.nl. Etos, onderdeel van Ahold Delhaize, wil een nieuw drogisterijconcept neerzetten, waarbij fysieke winkels en 24/7-informatievoorziening over gezondheid met elkaar zijn geïntegreerd. Iets soortgelijks deed DSM: dat zag brood in het Amerikaanse digitaalgezondheidsplatform AVA (Pocket Coach Corp.) waarmee gebruikers 24/7 worden geïnformeerd over gezond eten en diëten.
– Centric kondigde begin december aan pensioenuitvoerder Administratie Groep Holland (AGH) te willen uitvoeren. Maar eind januari 2020 meldde de it-dienstverlener dat het afzag van de overname omdat ‘geen exclusieve overnamegesprekken’ gevoerd bleken te worden.