De omzet van Wolters Kluwer is in 2019 gegroeid van 4,26 miljard naar 4,61 miljard euro. De winst van de bedrijfssoftware- en vak-informatieleverancier kwam uit op 790 miljoen euro (2018: 682 miljoen). Het uitgeef- en softwareconcern verwacht voor 2020 opnieuw solide groei.
Bij het concern werken wereldwijd 19.000 man. Wolters Kluwer is actief in veertig landen, het hoofdkwartier staat in Alphen aan den Rijn. Topvrouw is al jaar en dag Nancy McKinstry.
Wolters Kluwer boekte in 2019 groei in alle vier divisies: Health, Governance, Risk & Compliance, Tax & Accounting, en Legal & Regulatory. Van de groepsomzet van 4,61 miljard euro komt het meeste uit Noord-Amerika (61 procent), gevolgd door Europa (31 procent) en de rest van de wereld (8 procent).
Software en digitale diensten zijn goed voor 89 procent van de opbrengsten. Wolters Kluwer levert daarnaast nog printproducten en aanvullende diensten, zoals opleidingen en consulting. Van de omzet is 78 procent terugkerend (hoofdzakelijk abonnementen); een percentage dat al een aantal jaren nauwelijks schommelt.
Strategisch plan
Vorig jaar is een nieuw strategisch driejarenplan gestart dat moet zorgen voor een structurele organische groei en betere operationele marges. Het bedrijf claimt jaarlijks zo’n acht tot tien procent van zijn omzet te investeren in productontwikkeling. Ander aandachtspunten is de modernisering van de backoffice-systemen en de it-infrastructuur die uiteindelijk tot kostenbesparingen en een betere dienstverlening moet leiden. Ook wil Wolters Kluwer geld steken in nieuwe technologie voor zijn afdeling personeelszaken om beter talentvolle medewerkers aan te trekken en te behouden.
Verder zal het concern weer gericht een aantal overnames doen die toegevoegde waarde bieden aan het portfolio in de vier genoemde divisies. Medio januari wist Wolters Kluwer de hand te leggen op CGE Risk Management Solutions. Dit bedrijf uit Leidschendam verkoopt risicomanagementsoftware, inclusief de industriestandaard BowTieXP. In diezelfde maand kondigde Wolters Kluwer ook twee vervreemdingen aan: het verkocht zijn resterende aandeel van 45 procent in het Chengdu Medicom, een medische informatie-aanbieder uit China, en een opleidingstak in België aan het Nederlandse NCOI.
In 2019 hield het informatieconcern zich koest aan het overnamefront. Het deed nog wel zijn belang in de Oostenrijkse vak-uitgeverij Manz van de hand. De meeste ophef kwam nog voort uit een overname in 2018, die van Evision, een Haagse leverancier van software voor risicomanagementbeheer in industriële omgevingen. De oprichters klaagden afgelopen november tevergeefs bij de rechtbank dat Wolters Kluwer te weinig energie zou steken in de ontwikkeling van nieuwe producten. Op basis van de verkoop hiervan zouden de oprichters nog een extra beloning krijgen.