Van sommige dingen besef je niet dat ze ooit zijn uitgevonden. De kroket bijvoorbeeld. Iemand heeft ooit gedacht, wat als ik nou ragout in de paneermeel rol en dit ga frituren. Hoe kom je op zo’n idee? Heb je dan ook eerst andere dingen geprobeerd om in de meel te rollen en dit te frituren? En dat je er vervolgens achter kwam dat erwtensoep in paneermeel helemaal niet lekker is?
Zo las ik dat vorige week de uitvinder van het op een computer knippen, kopiëren en plakken, is overleden. Larry Tesler, de grondlegger van het zogenoemde copy-pasten, vond de handeling in de jaren zeventig uit toen hij werkte voor de onderzoeksafdeling van Xerox (dit stukje heb ik trouwens geknipt en geplakt van Nu.nl). Toen je je scriptie bij elkaar had gegoogeld en bij elkaar had geplakt besefte je niet dat ooit iemand dit ontdekt heeft. Ooit is iemand op het idee gekomen om niet alles maar over te typen maar een stuk tekst te kopiëren en het ergens anders te plakken. En wat een genot hebben we daarvan gehad en nog steeds.
Tijdwinst
Enig idee hoeveel tijd en goede ideeën van anderen ons dat heeft opgeleverd? Sterker nog, meer dan de helft van de mensen die dit stukje lezen, had nu nog op het HBO gezeten als hij niet had kunnen knippen en plakken. En hoeveel programma’s waren nooit of veel later ontworpen als de basis hiervan niet gewoon geknipt en geplakt was? Het hedendaagse programmeren is zelfs gebaseerd op knippen en plakken.
Laten we daarom een standbeeld voor die man oprichten. We hoeven het niet eens zelf te ontwerpen. We kopiëren gewoon een ander standbeeld en dat passen we een beetje aan. En dit standbeeld zetten we dan naast het standbeeld van de bedenker van de kroket. Die heeft er ook wel eentje verdiend.
in de tijd van de ponskaarten had je de dub-toets. Dus kopiëren is van het eerste uur. Desalniettemin ben ik Larry Tesler ook heel dankbaar! Net als Peter Kriens die de software schreef voor de eerste scrolknop op de muis.