Nederland is binnen Europa het kwetsbaarst voor cybercriminaliteit. Daarmee doet ons land het net even 'beter' dan Bulgarije, Wit-Rusland en Oekraïne. Die conclusie trekt securityleverancier Specops Software op basis van onderzoek.
Nederland op de eerste plaats, gevolgd door een handvol Oost-Europese landen, waaronder de drie al genoemde landen plus Bosnië en Herzegovina, Roemenië en Litouwen. Het heeft iets weg van de uitslag van het Eurovisiesongfestival, maar het is toch echt de lijst met Europese landen die het kwetsbaarst zijn voor cybercrime.
De nummer-één-notering vloeit voort uit een door Specops uitgevoerde analyse naar cloudprovider-aanvallen op Microsoft Azure, plus maandelijkse infecties met cryptominers, malware en specifiek ransomware. Als mogelijke oorzaak voor de cyberonveiligheid wijst de onderzoeker naar het grote aantal inkomende aanvallen op cloudproviders, wat weer verband houdt met het grote aantal Microsoft Azure-accounts dat ons land telt. Uit het Security Intelligence-rapport van Microsoft bijvoorbeeld blijkt dat tussen januari en oktober vorig jaar ruim vijftien procent van de Azure-accounts in Nederland lek ging.
Frankrijk
Pas op de achtste plaats krijgt Nederland gezelschap van een niet-Oost-Europees land, te weten Frankrijk, gevolgd door Hongarije en Kroatië. Zou de lijst geformeerd worden op basis van alleen cloud-aanvallen, dan staat Frankrijk – na ons land en Bulgarije – op drie, waarna Groot-Brittannië, Finland, Duitsland en Oostenrijk de top zeven sluiten.
Wie zich veilig wil wanen, wijkt uit naar Ierland. Op de tweede plaats van cyberveilige landen staat Noorwegen. Ook landen als Denemarken, Zwitserland, IJsland, Zweden, België, Luxemburg, Tsjechië en Finland doen het hier goed.
Om dit bericht ook ‘goed’ af te sluiten: in Nederland is wel de kans op infecties door cryptominers zo goed als nihil.
Drie tips
In het licht van de hoge risico op cybercriminaliteit in veel Europese landen, doet Aimée Ravacon van Specops Software drie tips van de hand – die kennelijk nog steeds het verschil kunnen maken.
1. Stop het hergebruik van wachtwoorden;
2. Maak gebruik van multifactor-authenticatie;
3. Klik niet op vreemde links.
Meer info via deze veilige link.
Specops Software trekt een conclusie op basis van eigen onderzoek, een nogal beperkt onderzoek. Dat uitkomst een verband houdt met een lucratieve markt waar Specops Software een oplossing voor heeft is toevallig. Angst verkoopt maar wat is nu eigenlijk het probleem? 3 tips hebben allemaal te maken met gebruikers.